03 feb 2014 14:35

23 jan 2015 15:26

"Ingen ska betala för mycket för sina läkemedel"

Payex betonar att ingen ska betala mer än 2 200 kronor per högkostnadsperiod för läkemedel som ingår i den statliga förmånen.

I gårdagens tidning vi om Ann-Margreth Krook, 78 år, i Timmersdala som fortfarande får räkningar för sina läkemedel trots att hon fått besked om att hon borde ha ett frikort.

Mattias Blomberg, branschansvarig hos Payex som sköter debiteringen av läkemedel, kan inte uttala sig om det enskilda ärendet men konstaterar att det ibland kan bli otydligt:

– Det är vanligt att frikortet blandas ihop med läkemedlet som hämtas ut. Frikortet får man inte förrän kunden betalt 2 200 kronor, och finns det en faktura som släpar kan det bli dubbelt kan man vara tvungen att betala för läkemedel även under sin frikortsperiod. Dessutom gäller frikortet bara sådant som finns i läkemedelsförmånen. Det kan hända att man får något utskrivet som inte ingår.

Mattias Blomberg säger att det finns ett centralt register som reglerar att ingen blir debiterad mer än 2 200 kronor under sin högkostnadsperiod för inköp av läkemedel som ingår i förmånen. Han uppmanar alla som har funderingar över sina fakturor att höra av sig.

– Vår kundtjänst är van att hantera de frågorna. Vi brukar lösa problemen, men rena läkemedelsfrågor hänvisar vi till apoteken.

I gårdagens tidning vi om Ann-Margreth Krook, 78 år, i Timmersdala som fortfarande får räkningar för sina läkemedel trots att hon fått besked om att hon borde ha ett frikort.

Mattias Blomberg, branschansvarig hos Payex som sköter debiteringen av läkemedel, kan inte uttala sig om det enskilda ärendet men konstaterar att det ibland kan bli otydligt:

– Det är vanligt att frikortet blandas ihop med läkemedlet som hämtas ut. Frikortet får man inte förrän kunden betalt 2 200 kronor, och finns det en faktura som släpar kan det bli dubbelt kan man vara tvungen att betala för läkemedel även under sin frikortsperiod. Dessutom gäller frikortet bara sådant som finns i läkemedelsförmånen. Det kan hända att man får något utskrivet som inte ingår.

Mattias Blomberg säger att det finns ett centralt register som reglerar att ingen blir debiterad mer än 2 200 kronor under sin högkostnadsperiod för inköp av läkemedel som ingår i förmånen. Han uppmanar alla som har funderingar över sina fakturor att höra av sig.

– Vår kundtjänst är van att hantera de frågorna. Vi brukar lösa problemen, men rena läkemedelsfrågor hänvisar vi till apoteken.

  • Alf Ehn