05 feb 2014 11:58

23 jan 2015 15:38

Skeletten i Varnhem dna-analyseras

De skelett som hittades runt den äldsta kyrkan i Varnhem ska nu dna-analyseras. Syftet är att studera vilken betydelse de skandinaviska vikingarna hade för befolkningen i Nordsjöområdet.

Den här veckan får Västergötlands museum i Skara besök av ett forskarteam från Geogenetiskt centrum vid Köpenhamns universitet. Forskarna ska ta dna-prover på 20 av de skelett som hittades i Varnhem vid utgrävningarna 2005-2008.

Fredliga bönder

Skeletten ingår i ett stort internationellt forskningsprojekt som går ut på att studera vikingatida expansion, migration och kolonisation, samt se vilken betydelse de skandinaviska vikingarna hade för befolkningens sammansättning på Island, Grönland och andra platser runt om i Nordsjöområdet under perioden 800-1100.

De västgötska vikingarna var huvudsakligen fredliga bönder men en del gav sig av på upptäcktsfärder, handelsresor, plundringsräder eller krigståg.

Många kom aldrig hem igen, några dog medan andra slog sig ner på nya platser i England, Irland, Shetlandsöarna, Island eller var man nu hade hamnat, och kom att bli en del av den inhemska befolkningen.

Genom att analysera dna från ett stort antal vikingatida skelett runt om i norra Europa hoppas forskarna kunna kartlägga vilket inflytande de skandinaviska vikingarna hade på genetisk sammansättning och på demografisk struktur på olika platser i Europa.

De välbevarade tusenåriga skeletten från Varnhem kommer i det här projektet att representera den vikingatida befolkningen i Västergötland.

Historiskt arv

– Vi är mycket glada att få vara en del av detta spännande projekt och stolta över att de unika samlingarna på Västergötlands museum också uppmärksammas internationellt, säger Maria Vretemark, osteolog och forskare vid museet.

– Vårt dna är som ett historiskt arkiv, format genom otaliga möten under tiotusentals år. Hur mycket de vikingatida västgötarna påverkat den genetiska sammansättningen på andra håll återstår nu att se.

Den här veckan får Västergötlands museum i Skara besök av ett forskarteam från Geogenetiskt centrum vid Köpenhamns universitet. Forskarna ska ta dna-prover på 20 av de skelett som hittades i Varnhem vid utgrävningarna 2005-2008.

Fredliga bönder

Skeletten ingår i ett stort internationellt forskningsprojekt som går ut på att studera vikingatida expansion, migration och kolonisation, samt se vilken betydelse de skandinaviska vikingarna hade för befolkningens sammansättning på Island, Grönland och andra platser runt om i Nordsjöområdet under perioden 800-1100.

De västgötska vikingarna var huvudsakligen fredliga bönder men en del gav sig av på upptäcktsfärder, handelsresor, plundringsräder eller krigståg.

Många kom aldrig hem igen, några dog medan andra slog sig ner på nya platser i England, Irland, Shetlandsöarna, Island eller var man nu hade hamnat, och kom att bli en del av den inhemska befolkningen.

Genom att analysera dna från ett stort antal vikingatida skelett runt om i norra Europa hoppas forskarna kunna kartlägga vilket inflytande de skandinaviska vikingarna hade på genetisk sammansättning och på demografisk struktur på olika platser i Europa.

De välbevarade tusenåriga skeletten från Varnhem kommer i det här projektet att representera den vikingatida befolkningen i Västergötland.

Historiskt arv

– Vi är mycket glada att få vara en del av detta spännande projekt och stolta över att de unika samlingarna på Västergötlands museum också uppmärksammas internationellt, säger Maria Vretemark, osteolog och forskare vid museet.

– Vårt dna är som ett historiskt arkiv, format genom otaliga möten under tiotusentals år. Hur mycket de vikingatida västgötarna påverkat den genetiska sammansättningen på andra håll återstår nu att se.