07 feb 2014 17:02

23 jan 2015 15:38

Skövdekockar i skolmats-SM

Efter hård konkurrens lyckades tre skolkökskockar från Skövde att ta sig till semifinal i skolmats-SM.
– Jättespännande! säger Emmelie Svensson.

”Skolmatsgastro – SM i skolmat” ska inspirera till bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar. Tio skollagskök har i hård konkurrens valts ut som semifinalister och ett av lagen är ”Helenas skogsträdgård” från Skövde.

– Vi är tre kockar, en från Helenaskolan, en från Skogen och en från Trädgårdsstaden, förklarar lagledaren Micaela Johansson Fehrm.

Bedöms på plats

Laget började att jobba på recept till tävlingen redan i våras – flera månader innan reglerna släpptes. Arbetet har de lagt ner på fritiden, men eftersom alla beskriver sig som matnördar så är det absolut värt det, resonerar de.

– Till tävlingen skulle man komponera recept på en vegetarisk måltid, en soppa samt en huvudrätt. Vi har valt tre recept som vi tror på, säger Emmelie Svensson.

Bortsett från några givna ingredienser samt närings- och kostnadsberäkningar har det varit ganska fritt att komponera ihop recepten. Förutom några sidouppgifter skulle de lag som anmälde sig också skicka in den faktiska måltidsmenyn för tre specifika veckor. Det för att se att skolkockarna faktiskt jobbar med maten till vardags också.

26 mars presenteras de fem finalisterna och innan dess kommer en jury att besöka Skövde och laget för att se hur de arbetar.

Tävlingen är en sammanslagning av Skolmatsgastro och Årets Felix och arrangeras av Kungsörnen och Felix.

”Skolmatsgastro – SM i skolmat” ska inspirera till bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar. Tio skollagskök har i hård konkurrens valts ut som semifinalister och ett av lagen är ”Helenas skogsträdgård” från Skövde.

– Vi är tre kockar, en från Helenaskolan, en från Skogen och en från Trädgårdsstaden, förklarar lagledaren Micaela Johansson Fehrm.

Bedöms på plats

Laget började att jobba på recept till tävlingen redan i våras – flera månader innan reglerna släpptes. Arbetet har de lagt ner på fritiden, men eftersom alla beskriver sig som matnördar så är det absolut värt det, resonerar de.

– Till tävlingen skulle man komponera recept på en vegetarisk måltid, en soppa samt en huvudrätt. Vi har valt tre recept som vi tror på, säger Emmelie Svensson.

Bortsett från några givna ingredienser samt närings- och kostnadsberäkningar har det varit ganska fritt att komponera ihop recepten. Förutom några sidouppgifter skulle de lag som anmälde sig också skicka in den faktiska måltidsmenyn för tre specifika veckor. Det för att se att skolkockarna faktiskt jobbar med maten till vardags också.

26 mars presenteras de fem finalisterna och innan dess kommer en jury att besöka Skövde och laget för att se hur de arbetar.

Tävlingen är en sammanslagning av Skolmatsgastro och Årets Felix och arrangeras av Kungsörnen och Felix.

  • Carl Johan Hjerpe