09 feb 2014 19:05

23 jan 2015 15:38

Lifthaveri i slalombacken inledde sportlovet

Övre delen av slalombacken hölls stängd i helgen efter att den långa liften havererat lagom till sportlovsstarten.
– En drivmotor gick sönder i lördags. Maximal otur, säger Lars-Göran Elversson som är anläggningsansvarig.

Snabbt beställdes reservdelar från tillverkaren i Frankrike eftersom inga gick att få tag på i Sverige. De ska nu skickas med flygfrakt till Göteborg under måndagen och vidare med taxi till reparatörerna som då står redo. ”I bästa fall” kan liften kan vara reparerad tisdag kväll. Efter det inträffade sänktes liftavgifterna med 30 kronor till 90 för vuxna och 60 för barn.

– Vi är ganska sårbara eftersom vi bara har en lång lift. Då blir det ju helt stopp.

För närvarande finns enligt Lars-Göran inga planer på en andra lång lift i backen. Anläggningen har varit ganska förskonad från maskinhaverier. Senast var för femton år sedan då en växellåda gick sönder.

– Liftarna kollas minitiöst noggrant av experter, men sådant här kan ändå hända.

Trots att endast nedre delan av backen var öppen så höll 25 slalom- och snowboardåkare god min, trots att det dessutom var plusgrader och regnet hängde i luften.

– Vi gillar att hoppa, göra trix och åka snabbt. Vi kommer åka stora liften igen när den är i gång igen, säger Vilhelm Lothigius, tio år som var där tillsammans med familjen och kompisen Simon Brodow, nio år.

Det var sporadiskt med sportlovsfirare på Billingen. I konstsnöspåret höll några tappra längdskidåkare i gång och på bandyrinken vid Billingehus fräste andra omkring.

Snabbt beställdes reservdelar från tillverkaren i Frankrike eftersom inga gick att få tag på i Sverige. De ska nu skickas med flygfrakt till Göteborg under måndagen och vidare med taxi till reparatörerna som då står redo. ”I bästa fall” kan liften kan vara reparerad tisdag kväll. Efter det inträffade sänktes liftavgifterna med 30 kronor till 90 för vuxna och 60 för barn.

– Vi är ganska sårbara eftersom vi bara har en lång lift. Då blir det ju helt stopp.

För närvarande finns enligt Lars-Göran inga planer på en andra lång lift i backen. Anläggningen har varit ganska förskonad från maskinhaverier. Senast var för femton år sedan då en växellåda gick sönder.

– Liftarna kollas minitiöst noggrant av experter, men sådant här kan ändå hända.

Trots att endast nedre delan av backen var öppen så höll 25 slalom- och snowboardåkare god min, trots att det dessutom var plusgrader och regnet hängde i luften.

– Vi gillar att hoppa, göra trix och åka snabbt. Vi kommer åka stora liften igen när den är i gång igen, säger Vilhelm Lothigius, tio år som var där tillsammans med familjen och kompisen Simon Brodow, nio år.

Det var sporadiskt med sportlovsfirare på Billingen. I konstsnöspåret höll några tappra längdskidåkare i gång och på bandyrinken vid Billingehus fräste andra omkring.

  • Rikard Jansson