17 feb 2014 22:07

23 jan 2015 15:39

Mark roade med svenska och finska

Den Sverigefinska veckan i Skövde inleddes under måndagen när Mark Levengood besökte stadsteatern och pratade om Sveriges och Finlands relation.

24 februari är det Sverigefinnarnas dag och då avslutas också den Sverigefinska vecka som påbörjades på Skövde stadsteatern under måndagen.

Ungefär 250 personer lyssnade till Mark Levengood när han under rubriken ”Finska pinnar med Mark” – som var en skräddarsydd föreställning för Skövde – klargjorde ett och annat om det finska språket och relationen länderna emellan.

– Finland och Sverige har ju en gemensam historia och det ska vi använda som styrka. Det finns en stark och ömsesidig respekt mellan oss, säger Mark Levengood, som till vardags repeterar en kommande föreställning men inte kunde tacka nej när erbjudandet om att besöka Skövde kom.

– Det är väldigt kul med en Sverigefinsk vecka. I hela Västra Götaland är man duktiga på finska förvaltningsområden och det gör mig uppriktigt glad! säger han.

Brett program

Under tisdagen fortsätter firandet inför Sverigefinnarnas dag då Skövde finska förening bjuder på tangolektioner på Finnhovi. Senare i veckan blir det bland annat teater, bio och berättarcafé innan sångerskan Anna Järvinen avslutar veckan på måndag. Programmet är öppet för alla och arrangeras av Skövde kommun och Skövdes sverigefinnar.

2012 blev Skövde ett finskt förvaltningsområde och det innebär bland annat att kommuninvånare har rätt att tala finska i kontakter med kommunen.

24 februari är det Sverigefinnarnas dag och då avslutas också den Sverigefinska vecka som påbörjades på Skövde stadsteatern under måndagen.

Ungefär 250 personer lyssnade till Mark Levengood när han under rubriken ”Finska pinnar med Mark” – som var en skräddarsydd föreställning för Skövde – klargjorde ett och annat om det finska språket och relationen länderna emellan.

– Finland och Sverige har ju en gemensam historia och det ska vi använda som styrka. Det finns en stark och ömsesidig respekt mellan oss, säger Mark Levengood, som till vardags repeterar en kommande föreställning men inte kunde tacka nej när erbjudandet om att besöka Skövde kom.

– Det är väldigt kul med en Sverigefinsk vecka. I hela Västra Götaland är man duktiga på finska förvaltningsområden och det gör mig uppriktigt glad! säger han.

Brett program

Under tisdagen fortsätter firandet inför Sverigefinnarnas dag då Skövde finska förening bjuder på tangolektioner på Finnhovi. Senare i veckan blir det bland annat teater, bio och berättarcafé innan sångerskan Anna Järvinen avslutar veckan på måndag. Programmet är öppet för alla och arrangeras av Skövde kommun och Skövdes sverigefinnar.

2012 blev Skövde ett finskt förvaltningsområde och det innebär bland annat att kommuninvånare har rätt att tala finska i kontakter med kommunen.

  • Carl Johan Hjerpe