26 feb 2014 14:22

23 jan 2015 15:39

Kockar fick besök av skolmatsjury

Tio kocklag ska bli fem. Juryn som ska utse deltagarna till finalen av SM i skolmat besökte Skövde och Helenaskolan under onsdagen.
– Kockarnas engagemang lyser igenom på hur nöjda eleverna blir, säger jurymedlemmen Brian Mårtensen.

Tillsammans med projektledaren Pernilla Fagerlin ska kocken Brian Mårtensen, båda från Orkla foods (som äger Felix som i sin tur arrangerar ”Skolmatsgastro – SM i skolmat” tillsammans med Kungsörnen), besöka de tio semifinalisterna i tävlingen.

– Vi har ett bedömningsunderlag där vi bland annat tittar på engagemang, hur personalen jobbar, vad gör de med svinn, hur är det med näringsberikningen, vad tycker gästerna och så vidare, berättar Brian Mårtensen.

– Att bara gå efter regelboken är ett sätt, men kockarnas engagemang lyser igenom på hur nöjda eleverna blir, säger Brian Mårtensen, som tycker att skolmaten generellt sett håller en väldigt hög klass i Sverige.

Ser och lyssnar

Under besöken pratar juryn med personal och elever, de kollar menyer och andel ekologiska råvaror men framför allt ser de sig omkring.

– Alla elever pratar inte så mycket, men vi ser hur och vad de äter – vad de lägger på sina tallrikar säger mycket om maten, säger Pernilla Fagerlin.

Skövdelaget består av Elin Strömberg från Skogens förskola, Emmelie Svensson från Trädgårdsstadens förskola samt lagledaren Micaela Johansson Fehrm från Helenaskolan.

Tillsammans är de ”Helenas skogsträdgård” och under jurybesöket var de samlade på Helenaskolan. Bortsett från att de inte brukar arbeta tillsammans så var det inte mycket som skiljde onsdagen från en vanlig arbetsdag.

– Det är lite mer pirrigt kanske, men annars är det som vanligt, säger Micaela Johansson Fehrm.

Vilka som går vidare till final i ”Skolmatsgastro – SM i skolmat” offentliggörs 26 mars.

Tillsammans med projektledaren Pernilla Fagerlin ska kocken Brian Mårtensen, båda från Orkla foods (som äger Felix som i sin tur arrangerar ”Skolmatsgastro – SM i skolmat” tillsammans med Kungsörnen), besöka de tio semifinalisterna i tävlingen.

– Vi har ett bedömningsunderlag där vi bland annat tittar på engagemang, hur personalen jobbar, vad gör de med svinn, hur är det med näringsberikningen, vad tycker gästerna och så vidare, berättar Brian Mårtensen.

– Att bara gå efter regelboken är ett sätt, men kockarnas engagemang lyser igenom på hur nöjda eleverna blir, säger Brian Mårtensen, som tycker att skolmaten generellt sett håller en väldigt hög klass i Sverige.

Ser och lyssnar

Under besöken pratar juryn med personal och elever, de kollar menyer och andel ekologiska råvaror men framför allt ser de sig omkring.

– Alla elever pratar inte så mycket, men vi ser hur och vad de äter – vad de lägger på sina tallrikar säger mycket om maten, säger Pernilla Fagerlin.

Skövdelaget består av Elin Strömberg från Skogens förskola, Emmelie Svensson från Trädgårdsstadens förskola samt lagledaren Micaela Johansson Fehrm från Helenaskolan.

Tillsammans är de ”Helenas skogsträdgård” och under jurybesöket var de samlade på Helenaskolan. Bortsett från att de inte brukar arbeta tillsammans så var det inte mycket som skiljde onsdagen från en vanlig arbetsdag.

– Det är lite mer pirrigt kanske, men annars är det som vanligt, säger Micaela Johansson Fehrm.

Vilka som går vidare till final i ”Skolmatsgastro – SM i skolmat” offentliggörs 26 mars.

  • Carl Johan Hjerpe