27 feb 2014 06:10

23 jan 2015 15:39

Chockartad hyreshöjning för Gengåvan

Gengåvan drabbas hårt när fastighetsägaren vill höja hyran från en miljon kronor årligen till tre.
– Jag blev chockad av beskedet – skulle vi ta två miljoner kronor från barn som inte har något? undrar Björn Stigsson, butikschef.

Beskedet om den planerade hyreshöjningen i Kvantumhuset vid Norra Bergvägen fick han i november. Hyreskontraktet gäller visserligen ytterligare två år, men att fastighetsägaren vill höja hyran från en till tre miljoner kronor fick Björn Stigsson att reagera.

”Girigheten styr”

– Jag reagerade som människa och tyckte att det var fruktansvärt. Jag till och med sade att det är ”girigheten som styr” till fastighetsägaren, berättar han.

– Det vore helt orimligt att vi skulle betala ytterligare två miljoner kronor i årshyra. Vår verksamhet är inte kommersiell. Förutom att vi har vissa kostnader för verksamheten, går allt oavkortat till behövande i världen. Vi kan inte ta två miljoner kronor från barn och andra människor som inte har någonting.

Faktum är att via verksamheten i Gengåvan, dit människor kan skänka prylar som sedan säljs, har från 1997 till 2013 78 miljoner kronor gått till bistånd. Huvudsakligen i rena pengar, men också i form av skänkta varor.

– Det känns fantastiskt att det blivit så mycket och Skövdeborna visar stor generositet. Men att vi sysslar med välgörenhet spelar nog inte fastighetsägaren någon roll. De vill anpassa sig till marknadshyror. Jag har också förstått att det finns andra som är intresserade av lokalerna.

Bättre lokaler och läge

Men även om reaktionerna över beskedet om hyreshöjningen kom som en chock så skapar det ingen panik.

– Nej, det ser faktiskt ut att ordna sig till något ännu bättre, både vad gäller lokal och läge. Men jag vill i dag inte säga exakt var det skulle kunna bli. Kanske kan det bli tidigare än om två år också.

Gengåvan startade i Skövde i liten skala 1996 på Långgatan. Några år senare gick flytten till Kvantumhuset. Där har verksamheten vuxit – i dag hyr man 1 700 kvadratmeter (butiksyta och lager).

Bakom butiken står Erikshjälpen och pingstkyrkorna Skövde och Stöpen tillsammans med Elimkyrkan.

SLA har sökt kommentarer från fastighetsägaren KAB fastigheter i Göteborg, dock utan resultat.

Beskedet om den planerade hyreshöjningen i Kvantumhuset vid Norra Bergvägen fick han i november. Hyreskontraktet gäller visserligen ytterligare två år, men att fastighetsägaren vill höja hyran från en till tre miljoner kronor fick Björn Stigsson att reagera.

”Girigheten styr”

– Jag reagerade som människa och tyckte att det var fruktansvärt. Jag till och med sade att det är ”girigheten som styr” till fastighetsägaren, berättar han.

– Det vore helt orimligt att vi skulle betala ytterligare två miljoner kronor i årshyra. Vår verksamhet är inte kommersiell. Förutom att vi har vissa kostnader för verksamheten, går allt oavkortat till behövande i världen. Vi kan inte ta två miljoner kronor från barn och andra människor som inte har någonting.

Faktum är att via verksamheten i Gengåvan, dit människor kan skänka prylar som sedan säljs, har från 1997 till 2013 78 miljoner kronor gått till bistånd. Huvudsakligen i rena pengar, men också i form av skänkta varor.

– Det känns fantastiskt att det blivit så mycket och Skövdeborna visar stor generositet. Men att vi sysslar med välgörenhet spelar nog inte fastighetsägaren någon roll. De vill anpassa sig till marknadshyror. Jag har också förstått att det finns andra som är intresserade av lokalerna.

Bättre lokaler och läge

Men även om reaktionerna över beskedet om hyreshöjningen kom som en chock så skapar det ingen panik.

– Nej, det ser faktiskt ut att ordna sig till något ännu bättre, både vad gäller lokal och läge. Men jag vill i dag inte säga exakt var det skulle kunna bli. Kanske kan det bli tidigare än om två år också.

Gengåvan startade i Skövde i liten skala 1996 på Långgatan. Några år senare gick flytten till Kvantumhuset. Där har verksamheten vuxit – i dag hyr man 1 700 kvadratmeter (butiksyta och lager).

Bakom butiken står Erikshjälpen och pingstkyrkorna Skövde och Stöpen tillsammans med Elimkyrkan.

SLA har sökt kommentarer från fastighetsägaren KAB fastigheter i Göteborg, dock utan resultat.