27 feb 2014 21:00

23 jan 2015 15:39

Tunga ambulanser fick packas om

Åtta av 24 av Skaraborgs sjukhus ambulanser fick packas om för att skapa mer lastutrymme.
– Nu har vi allt med oss som vi ska, säger verksamhetschefen Elisabeth Hellström.

Sedan en ambulansförare slagit larm om att fordonet var för tungt, kontrollmättes 24 av ambulansverksamhetens bilar. Mätningen visade att bilarna inte vägde lika mycket, även om de var av samma fabrikat och årsmodell. Effekten blev att lastvikten, som enligt upphandlingen ska vara 700 kilo, varierade rejält och att det fanns risk för att totalvikten blev för stor.

– Det skilde flera hundra kilo mellan bilarna i några fall, säger Elisabeth Hellström.

När utrustningen är i bilen ska det finns minst 350 kilo, helst 400, över för personal, patient och eventuellt någon anhörig.

Har plockats bort

Tillsammans med de fackliga organisationerna gicks samtliga delar igenom och nu finns det en tydlig plan över vad som ska finnas med i ambulansen. Filtar och sandsäckar hör till det som plockats bort.

– Vi är överens. Vissa saker som fanns i bilarna användes aldrig, om något ytterligare skulle behövas så får vi transportera ut det. Vi har med oss allt som vi ska. Packplanen är reviderad och vi har standardiserat vad som ska finnas i bilarna. Det här utvecklingsarbetet har pågått under en lång tid.

Nu är bilarna vägda och har den utrustning som ledning och fack är överens om. Det finns en nödvändig marginal.

Fredrik Sörman, Vårdförbundet, betonar att det som plockats bort har skett i samförstånd.

– Det var bra att det uppmärksammades.

Har ni nekat någon anhörig att få åka med?

– Inte ännu, men nu finns det direktiv på hur vi ska göra i olika situationer, vilket är bra. Det är ett fortsatt problem, men inte för personalen.

Kontaktad

Elisabeth Hellström säger att leverantören är kontaktad, för att liknande inte ska ske i framtiden.

Hon säger att Skaraborgs sjukhus är först i regionen med att ta tag i problemet.

– Nu vet vi exakt hur mycket våra bilar väger och vad vi kan lasta. Det känns bra. Vi har även kontaktat våra jurister för att reda ut vem som bär ansvaret, vi som arbetsgivare eller föraren. Den biten är viktig att reda ut.

Sedan en ambulansförare slagit larm om att fordonet var för tungt, kontrollmättes 24 av ambulansverksamhetens bilar. Mätningen visade att bilarna inte vägde lika mycket, även om de var av samma fabrikat och årsmodell. Effekten blev att lastvikten, som enligt upphandlingen ska vara 700 kilo, varierade rejält och att det fanns risk för att totalvikten blev för stor.

– Det skilde flera hundra kilo mellan bilarna i några fall, säger Elisabeth Hellström.

När utrustningen är i bilen ska det finns minst 350 kilo, helst 400, över för personal, patient och eventuellt någon anhörig.

Har plockats bort

Tillsammans med de fackliga organisationerna gicks samtliga delar igenom och nu finns det en tydlig plan över vad som ska finnas med i ambulansen. Filtar och sandsäckar hör till det som plockats bort.

– Vi är överens. Vissa saker som fanns i bilarna användes aldrig, om något ytterligare skulle behövas så får vi transportera ut det. Vi har med oss allt som vi ska. Packplanen är reviderad och vi har standardiserat vad som ska finnas i bilarna. Det här utvecklingsarbetet har pågått under en lång tid.

Nu är bilarna vägda och har den utrustning som ledning och fack är överens om. Det finns en nödvändig marginal.

Fredrik Sörman, Vårdförbundet, betonar att det som plockats bort har skett i samförstånd.

– Det var bra att det uppmärksammades.

Har ni nekat någon anhörig att få åka med?

– Inte ännu, men nu finns det direktiv på hur vi ska göra i olika situationer, vilket är bra. Det är ett fortsatt problem, men inte för personalen.

Kontaktad

Elisabeth Hellström säger att leverantören är kontaktad, för att liknande inte ska ske i framtiden.

Hon säger att Skaraborgs sjukhus är först i regionen med att ta tag i problemet.

– Nu vet vi exakt hur mycket våra bilar väger och vad vi kan lasta. Det känns bra. Vi har även kontaktat våra jurister för att reda ut vem som bär ansvaret, vi som arbetsgivare eller föraren. Den biten är viktig att reda ut.

  • Alf Ehn