03 mar 2014 07:54

23 jan 2015 15:39

Producerar musik för att ha kul

När Oscar Larsson och Anton Hagman upptäckte housemusik genom Avicii och Swedish House Mafia bestämde killarna sig för att prova att göra sin egen musik.

De två klasskamraterna har hållit på med musik i flera år och har nyligen fått ett intresse för housemusik. Killarna laddade ner musikprogrammet FL Studio och började direkt att sätta igång med att göra sina egna låtar. Det var svårt i början men efter lite övning har det börjat gå bättre. Anton och Oscars främsta mål är att ha kul tillsammans.

Erfarenhet av musik

Både killarna har erfarenhet av musik. Oscar är en skicklig gitarrist som bland annat har spelat gitarr i ungefär fem år, medan Anton tycker om att spela trummor på fritiden. De har en stor användning av detta när de skriver musik, speciellt när det gäller piano. Med hjälp av ett midipiano (en keyboard som man kan koppla in i datorn) kan man mycket lättare skapa och få musik in i datorn.

Dj som nästa mål

Att dj:a på scenen är nästa målet för Oscar och Anton, att visa upp sina talanger och ha kul på en scen framför en publik. Trots att det väldigt ofta blandas ihop så är inte en dj och en musikproducent helt samma sak. En producent gör musiken medan en dj spelar upp det. Eftersom elektronisk musik inte kan spelas upp med „riktiga” instrument så kan dj:n göra saker lite annorlunda på scenen. Det är just vad att dj:a är. Dj:n kan stå och mixa låten, lägga på några effekter och helt enkelt göra musiken ännu mer spännande för publiken. Oscar förklarar att det är ”precis som en forward och en målvakt, både två är egentligen samma sak (fotbollspelare) men ändå inte.”

Hitta inspiration

Killarna har flera tips som de kan ge till dem som är ivriga att sätta igång med att producera sin egen musik. En av dem är att använda FL Studio, man kan ladda ner en begränsad gratis version och testa vad man tycker om det. Om man tycker om det så kan man helt enkelt uppgradera sig till den fullständiga versionen.

– Man borde också ha en inspiration som man lära sig utav, en inspiration gör allting mycket lättare, förklarar killarna.

Men det viktigaste och största tipset killarna kan ge är att ha kul, för att det är precis det musik ska handlar om.

De två klasskamraterna har hållit på med musik i flera år och har nyligen fått ett intresse för housemusik. Killarna laddade ner musikprogrammet FL Studio och började direkt att sätta igång med att göra sina egna låtar. Det var svårt i början men efter lite övning har det börjat gå bättre. Anton och Oscars främsta mål är att ha kul tillsammans.

Erfarenhet av musik

Både killarna har erfarenhet av musik. Oscar är en skicklig gitarrist som bland annat har spelat gitarr i ungefär fem år, medan Anton tycker om att spela trummor på fritiden. De har en stor användning av detta när de skriver musik, speciellt när det gäller piano. Med hjälp av ett midipiano (en keyboard som man kan koppla in i datorn) kan man mycket lättare skapa och få musik in i datorn.

Dj som nästa mål

Att dj:a på scenen är nästa målet för Oscar och Anton, att visa upp sina talanger och ha kul på en scen framför en publik. Trots att det väldigt ofta blandas ihop så är inte en dj och en musikproducent helt samma sak. En producent gör musiken medan en dj spelar upp det. Eftersom elektronisk musik inte kan spelas upp med „riktiga” instrument så kan dj:n göra saker lite annorlunda på scenen. Det är just vad att dj:a är. Dj:n kan stå och mixa låten, lägga på några effekter och helt enkelt göra musiken ännu mer spännande för publiken. Oscar förklarar att det är ”precis som en forward och en målvakt, både två är egentligen samma sak (fotbollspelare) men ändå inte.”

Hitta inspiration

Killarna har flera tips som de kan ge till dem som är ivriga att sätta igång med att producera sin egen musik. En av dem är att använda FL Studio, man kan ladda ner en begränsad gratis version och testa vad man tycker om det. Om man tycker om det så kan man helt enkelt uppgradera sig till den fullständiga versionen.

– Man borde också ha en inspiration som man lära sig utav, en inspiration gör allting mycket lättare, förklarar killarna.

Men det viktigaste och största tipset killarna kan ge är att ha kul, för att det är precis det musik ska handlar om.

  • Carl Reynolds