05 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:39

Hjälp till östra Ukraina är på väg

Elena och Thomas Blom driver sedan några år tillbaka hjälpverksamhet för att stödja befolkningen i de fattiga delarna av Ukraina. Under söndagen skickade de iväg ytterligare en hjälpsändning med förnödenheter, trots riskerna.

SLA skrev tidigare i år om Elena och Thomas Blom och deras hjälpverksamhet i Ukraina. Då, i januari månad, valde man att inte skicka iväg en planerad hjälpsändning för att invänta att situationen i Ukraina skulle lugna ner sig. Nu har man ändå valt att skicka lastbilen med förnödenheter och trotsa det spända läget som råder i landet.

– Genom Röda Korset fick vi reda på att tullen fortfarande fungerar som vanligt. Därför valde vi att ha lite is i magen och skicka iväg hjälpsändningen. I dag verkar det vara rätt beslut eftersom det börjar lätta lite på trycket i konflikten, konstaterar Elena.

Ingen splittring

Konflikten som de senaste dagarna har eskalerat till en av de allvarligaste i Europa på många år väcker självfallet oro hos Elena. Utanför staden Zaporizhia, där skottlossning brutit ut, har hon sin familj och släktingar.

– Mina släktingar bor dock på landet och är inte så aktiva politiskt. Mest av allt så önskar vi nu bara att det blir fred i mitt kära hemland, förklarar hon.

Elena själv tror inte på någon splittring av landet på grund av etniska konflikter.

– Jag har pratat med många människor i landet de senaste dagarna, även rysspråkiga. Ingen önskar att Ukraina ska upplösas och att de ska tillhöra Ryssland.

Sent på tisdagseftermiddagen nåddes Elena och Thomas av det glada beskedet att lastbilen korsat gränsen till Ukraina. Något som var den mest kritiska punkten av resan. Nu återstår dock 200 mil innan lasten kommer fram till de behövande i Zaporizhia.

SLA skrev tidigare i år om Elena och Thomas Blom och deras hjälpverksamhet i Ukraina. Då, i januari månad, valde man att inte skicka iväg en planerad hjälpsändning för att invänta att situationen i Ukraina skulle lugna ner sig. Nu har man ändå valt att skicka lastbilen med förnödenheter och trotsa det spända läget som råder i landet.

– Genom Röda Korset fick vi reda på att tullen fortfarande fungerar som vanligt. Därför valde vi att ha lite is i magen och skicka iväg hjälpsändningen. I dag verkar det vara rätt beslut eftersom det börjar lätta lite på trycket i konflikten, konstaterar Elena.

Ingen splittring

Konflikten som de senaste dagarna har eskalerat till en av de allvarligaste i Europa på många år väcker självfallet oro hos Elena. Utanför staden Zaporizhia, där skottlossning brutit ut, har hon sin familj och släktingar.

– Mina släktingar bor dock på landet och är inte så aktiva politiskt. Mest av allt så önskar vi nu bara att det blir fred i mitt kära hemland, förklarar hon.

Elena själv tror inte på någon splittring av landet på grund av etniska konflikter.

– Jag har pratat med många människor i landet de senaste dagarna, även rysspråkiga. Ingen önskar att Ukraina ska upplösas och att de ska tillhöra Ryssland.

Sent på tisdagseftermiddagen nåddes Elena och Thomas av det glada beskedet att lastbilen korsat gränsen till Ukraina. Något som var den mest kritiska punkten av resan. Nu återstår dock 200 mil innan lasten kommer fram till de behövande i Zaporizhia.