05 mar 2014 06:10

23 jan 2015 15:39

Misstänkt för sexbrott mot flera barn

Tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt och ett stort antal fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Under tisdagen kom åtalet mot ungdomsledaren från Skövde som varit häktad sedan i höstas.

Redan i maj förra året kunde SLA avslöja att mannen hade polisanmälts och också stängts av från den förening i Skövde där han arbetade med ungdomar. Föräldrar med barn i föreningen kontaktade polisen och det var också startskottet på en utredning som sedan dess har vuxit enormt och blivit mycket uppmärksammad. Mannen häktades den 23 september misstänkt för våldtäkt mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till samma brott. Därefter har utredningen svällt ytterligare.

Misstänkt för våldtäkter

På tisdagen lämnade kammaråklagare Jenny Karlsson in det mycket omfattande åtalet till tingsrätten i Skövde . Det finns 18 målsägande, några av dem har utsatts för fler än ett brott. Flertalet av dem var 14 år när brotten begicks, en av dem var bara 12 år.

Mannen åtalas misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn – en av våldtäktspunkterna innehåller dock flera övergrepp som ska ha skett från och med mars 2012 till mars 2013 – tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott. Han åtalas också misstänkt för försök till våldtäkt. I april förra året ska han ha försökt tvinga en person till sexuell handling, tvånget har uttalats vid en konversation på Skype, en kommunikationstjänst via dator eller mobil. Ungdomsledaren ska ha lurat målsäganden om sin identitet och ålder och även skrämt personen med att han känner kriminella som kan ”fixa” folk.

I fallen där mannen misstänks för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och i försöken till samma brott ska han också ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har försökt få barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.

Väntat på åtal

Ungdomsledarens offentlige försvarare, advokat Klas Bjuremark, säger till SLA att hans klient är nöjd att åtalet äntligen har kommit.

– Det som varit pressande för honom är att han varit häktad väldigt länge och att han inser att många trott att han har tvingat sig på en massa barn med våld och det har han inte. Det är en jobbig situation för honom och han ångrar att det har blivit som det har blivit.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde beräknas ta sex dagar, den inleds den 18 mars och avslutas den 11 april.

Redan i maj förra året kunde SLA avslöja att mannen hade polisanmälts och också stängts av från den förening i Skövde där han arbetade med ungdomar. Föräldrar med barn i föreningen kontaktade polisen och det var också startskottet på en utredning som sedan dess har vuxit enormt och blivit mycket uppmärksammad. Mannen häktades den 23 september misstänkt för våldtäkt mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till samma brott. Därefter har utredningen svällt ytterligare.

Misstänkt för våldtäkter

På tisdagen lämnade kammaråklagare Jenny Karlsson in det mycket omfattande åtalet till tingsrätten i Skövde . Det finns 18 målsägande, några av dem har utsatts för fler än ett brott. Flertalet av dem var 14 år när brotten begicks, en av dem var bara 12 år.

Mannen åtalas misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn – en av våldtäktspunkterna innehåller dock flera övergrepp som ska ha skett från och med mars 2012 till mars 2013 – tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott. Han åtalas också misstänkt för försök till våldtäkt. I april förra året ska han ha försökt tvinga en person till sexuell handling, tvånget har uttalats vid en konversation på Skype, en kommunikationstjänst via dator eller mobil. Ungdomsledaren ska ha lurat målsäganden om sin identitet och ålder och även skrämt personen med att han känner kriminella som kan ”fixa” folk.

I fallen där mannen misstänks för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och i försöken till samma brott ska han också ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har försökt få barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.

Väntat på åtal

Ungdomsledarens offentlige försvarare, advokat Klas Bjuremark, säger till SLA att hans klient är nöjd att åtalet äntligen har kommit.

– Det som varit pressande för honom är att han varit häktad väldigt länge och att han inser att många trott att han har tvingat sig på en massa barn med våld och det har han inte. Det är en jobbig situation för honom och han ångrar att det har blivit som det har blivit.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde beräknas ta sex dagar, den inleds den 18 mars och avslutas den 11 april.