07 mar 2014 09:00

23 jan 2015 15:39

Betydelsefull skillnad enligt krögare

Tack vare sänkningen av restaurangmomsen skapades 1 300 krogjobb i Västra Götaland under 2012, enligt branschorganisationen Visita.
– Sänkningen kan också vara skillnaden på konkurs eller inte, säger ordföranden Claes Bjerkne.

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på restaurangmat från 25 till 12 procent. Nyttan har varit, och är, omdiskuterad men Visita – bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen – anser att sänkningen givit resultat.

– Det är 8 000 fler jobb nu än när momsen var högre. Sen kan det vara svårt att bedöma hur de har tillkommit men sysselsättningen inom branschen har ökat. Det skedde dessutom under ett år när många andra verksamheter tappade i sysselsättning, säger Claes Bjerkne, ordförande i Visita.

”Tuff bransch”

Branschorganisationen presenterade under torsdagen en studie som visar vart de 8 000 jobben (som motsvarar en nioprocentig ökning) hamnade och vilka som fick dem. Studien baseras på Statistiska centralbyråns siffror från företagens egna kontrolluppgifter, och mer än hälften av jobben gick till personer under 24 år.

1 300 av jobben skapades i Västra Götalands län och 700 av dem gick till personer under 24 år. Skövdekrögaren Andreas Larsson, delägare i Allrest group som bland annat driver Husaren och Glädje, tror att sänkningen gjort stor skillnad för många krögare.

– Det är en tuff bransch med låga marginaler och många har det svårt att överleva. Och när marginalerna är små är det svårt att få lönsamhet och kunna anställa personal. Vi har vuxit mycket på alla fronter sedan sänkningen, bland annat genom nyförvärv men också andra satsningar. Att vi har vågat satsa är tack vare den här typen av insatser, säger Andreas Larsson.

Bolaget har i dag 150-talet anställda i Sverige, huvuddelen av dem mellan 20 och 30 år, men utan momssänkningen hade de varit 5–10 procent färre, säger Andreas Larsson.

Thomas Gustafsson, delägare i bland annat Harrys i Skövde, kunde också utöka personalstyrkan som en effekt av momsen.

– Vi kunde anställa 1,5 heltider inom restaurang och kök efter att ha räknat på varenda krona i samband med att momsen sänktes.

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på restaurangmat från 25 till 12 procent. Nyttan har varit, och är, omdiskuterad men Visita – bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen – anser att sänkningen givit resultat.

– Det är 8 000 fler jobb nu än när momsen var högre. Sen kan det vara svårt att bedöma hur de har tillkommit men sysselsättningen inom branschen har ökat. Det skedde dessutom under ett år när många andra verksamheter tappade i sysselsättning, säger Claes Bjerkne, ordförande i Visita.

”Tuff bransch”

Branschorganisationen presenterade under torsdagen en studie som visar vart de 8 000 jobben (som motsvarar en nioprocentig ökning) hamnade och vilka som fick dem. Studien baseras på Statistiska centralbyråns siffror från företagens egna kontrolluppgifter, och mer än hälften av jobben gick till personer under 24 år.

1 300 av jobben skapades i Västra Götalands län och 700 av dem gick till personer under 24 år. Skövdekrögaren Andreas Larsson, delägare i Allrest group som bland annat driver Husaren och Glädje, tror att sänkningen gjort stor skillnad för många krögare.

– Det är en tuff bransch med låga marginaler och många har det svårt att överleva. Och när marginalerna är små är det svårt att få lönsamhet och kunna anställa personal. Vi har vuxit mycket på alla fronter sedan sänkningen, bland annat genom nyförvärv men också andra satsningar. Att vi har vågat satsa är tack vare den här typen av insatser, säger Andreas Larsson.

Bolaget har i dag 150-talet anställda i Sverige, huvuddelen av dem mellan 20 och 30 år, men utan momssänkningen hade de varit 5–10 procent färre, säger Andreas Larsson.

Thomas Gustafsson, delägare i bland annat Harrys i Skövde, kunde också utöka personalstyrkan som en effekt av momsen.

– Vi kunde anställa 1,5 heltider inom restaurang och kök efter att ha räknat på varenda krona i samband med att momsen sänktes.

  • Carl Johan Hjerpe