07 mar 2014 20:53

23 jan 2015 15:39

"Ger igen för gamla oförätter"

I Johan Rheborgs kropp bor både farbror Barbro och Percy Nilegård. Men ur den bubblar också en rejäl dos åldersonoja. Om att var mitt i livet skämtade han framgångsrikt om på stadsteatern i Skövde på fredagen.

Biljettförsäljningen gick så bra att det fick sättas in en extraföreställning samma kväll, före den ordinarie. Genast kom svarthumorn till pass. När man fyller 50 år är barndomens besinningslösa glädje att räkna ner till födelsedagen långt borta.

– Femtioårsfest och begravningar är det ingen större skillnad på. Jubilaren sitter mitt i ett blomsterhav och lyssnar på tal som hålls i imperfekt.

Rheborg berättade om de två saker som förändrat honom mest. Tiden i lumpen och hans första jobb som påläggskalv i filmbranschen. Båda gick inget vidare. Från sitt första filmjobb fick han gå från en dag till annan, men kallades förnedrande tillbaks till hans efterträdare kom på plats. ”Som en tjeckisk satir när vi möttes i dörren”.

”Så föddes Percy och farbror Barbro”

Han skämtar om att han bara har två karaktärer, en Johan med glasögon och en utan. Men i föreställningen avslöjade han hur två av hans mest kända roller föddes ur motgångar. Karaktären farbror Barbro med sin gnälliga dialekt är egentligen Johan Rheborgs musiklärare, som sågade honom i tonåren mitt under brinnande målbrott.

– Nu är det Pay-back time! skrattade Rheborg rått.

Den andra karaktären som ”han byggt hela sin karriär på”, Percy Nilegård, mannen som gett underbettet ett ansikte, var i själva verket hans aggressive chef till kontrollfreak i telemarketingbranchen. Han har till och med härmat gesterna.

– Så ska ni skriva humor någon gång, så skriv om vad ni själva varit med om. Det som är ångestframkallande, som gör mest ont. Ja det som ni tycker att det egentligen inte ska yppas något om.

Biljettförsäljningen gick så bra att det fick sättas in en extraföreställning samma kväll, före den ordinarie. Genast kom svarthumorn till pass. När man fyller 50 år är barndomens besinningslösa glädje att räkna ner till födelsedagen långt borta.

– Femtioårsfest och begravningar är det ingen större skillnad på. Jubilaren sitter mitt i ett blomsterhav och lyssnar på tal som hålls i imperfekt.

Rheborg berättade om de två saker som förändrat honom mest. Tiden i lumpen och hans första jobb som påläggskalv i filmbranschen. Båda gick inget vidare. Från sitt första filmjobb fick han gå från en dag till annan, men kallades förnedrande tillbaks till hans efterträdare kom på plats. ”Som en tjeckisk satir när vi möttes i dörren”.

”Så föddes Percy och farbror Barbro”

Han skämtar om att han bara har två karaktärer, en Johan med glasögon och en utan. Men i föreställningen avslöjade han hur två av hans mest kända roller föddes ur motgångar. Karaktären farbror Barbro med sin gnälliga dialekt är egentligen Johan Rheborgs musiklärare, som sågade honom i tonåren mitt under brinnande målbrott.

– Nu är det Pay-back time! skrattade Rheborg rått.

Den andra karaktären som ”han byggt hela sin karriär på”, Percy Nilegård, mannen som gett underbettet ett ansikte, var i själva verket hans aggressive chef till kontrollfreak i telemarketingbranchen. Han har till och med härmat gesterna.

– Så ska ni skriva humor någon gång, så skriv om vad ni själva varit med om. Det som är ångestframkallande, som gör mest ont. Ja det som ni tycker att det egentligen inte ska yppas något om.

  • Rikard Jansson