10 mar 2014 04:00

23 jan 2015 15:39

"Det är okej att misslyckas"

Har du tagit körkort än då? Den frågan har 18-åriga Jessie Kastenman fått gånger än hon kan räkna till på sina fingrar. Nu kan hon svara ja på den.

Den 24 februari tog Jessie Kastenman körkort, en dag efter sin födelsedag. Hon började köra när hon var 16 år, och har sedan dess kört till och från med målet att kunna ta sitt körkort på sin födelsedag. Dock började hon köra mer seriöst förra våren. Då var det ett år kvar tills hennes födelsedag, och hon kände att hon inte ville stressa fram tills då.

Körde så fort tid fanns

Först och främst gjorde Jessie Kastenman bara teori på loven. Dessutom körde hon alltid så fort föräldrarna kunde. Några veckor innan uppkörningen gällde det att planera ordentligt. Då läste hon inte bara teori på loven, utan parerade mellan läxor och körkortsteori.

– Det gäller att bestämma att då gör jag teori, och då gör skolarbete, tipsar Jessie Kastenman.

När hon senare kände sig säkrare på körningen började hon köra flera transportsträckor, såsom till affären eller morföräldrarna.

Ju mer, desto bättre

Jessie Kastenmans tips inför är att köra så mycket som möjligt tills man känner sig bekväm med körningen. Hon tipsar även om att börja med körskola tidigt då det är skillnad på att köra med sina föräldrar och med en körskolelärare. Kombinera dessutom teorin med praktiken så att du hela tiden får med dig teorin på vägen, vilket ger bättre förståelse, enligt Jessie Kastenman.

Inför själva uppkörningen läste hon inte så mycket i boken utan gjorde mest webbtester. Om hon inte kunde svaret kollade hon upp det senare i boken.

– Att läsa från pärm till pärm tycker inte jag ger så mycket för inlärningen, berättar Jessie Kastenman.

Det viktigaste vid uppkörningen tyckte hon var att om man gör fel, så är det inget att haka upp sig på, utan kör bara vidare och gör det bästa du kan resten av uppkörningen.

– Det är okej att misslyckas, tillägger Jessie Kastenman som sista tips.

Den 24 februari tog Jessie Kastenman körkort, en dag efter sin födelsedag. Hon började köra när hon var 16 år, och har sedan dess kört till och från med målet att kunna ta sitt körkort på sin födelsedag. Dock började hon köra mer seriöst förra våren. Då var det ett år kvar tills hennes födelsedag, och hon kände att hon inte ville stressa fram tills då.

Körde så fort tid fanns

Först och främst gjorde Jessie Kastenman bara teori på loven. Dessutom körde hon alltid så fort föräldrarna kunde. Några veckor innan uppkörningen gällde det att planera ordentligt. Då läste hon inte bara teori på loven, utan parerade mellan läxor och körkortsteori.

– Det gäller att bestämma att då gör jag teori, och då gör skolarbete, tipsar Jessie Kastenman.

När hon senare kände sig säkrare på körningen började hon köra flera transportsträckor, såsom till affären eller morföräldrarna.

Ju mer, desto bättre

Jessie Kastenmans tips inför är att köra så mycket som möjligt tills man känner sig bekväm med körningen. Hon tipsar även om att börja med körskola tidigt då det är skillnad på att köra med sina föräldrar och med en körskolelärare. Kombinera dessutom teorin med praktiken så att du hela tiden får med dig teorin på vägen, vilket ger bättre förståelse, enligt Jessie Kastenman.

Inför själva uppkörningen läste hon inte så mycket i boken utan gjorde mest webbtester. Om hon inte kunde svaret kollade hon upp det senare i boken.

– Att läsa från pärm till pärm tycker inte jag ger så mycket för inlärningen, berättar Jessie Kastenman.

Det viktigaste vid uppkörningen tyckte hon var att om man gör fel, så är det inget att haka upp sig på, utan kör bara vidare och gör det bästa du kan resten av uppkörningen.

– Det är okej att misslyckas, tillägger Jessie Kastenman som sista tips.

  • Ida Bohman