13 mar 2014 16:40

23 jan 2015 15:40

Toppsosse besökte Helenaskolan

Magdalena Andersson (S) vill ge skolan mer pengar.
– Vi måste höja skatten, säger finansministerkandidaten.

Magdalena Andersson, som besökte Helenaskolan i Skövde under torsdagen, är partiets ekonomiskpolitiska talesperson och är tydlig om hur en kvalitetshöjning av skolan ska finansieras. Är S med och styr efter valet kommer skatten att höjas.

– Vi måste se till att bryta utvecklingen i skolan. Dessutom kommer konkurrensläget att skifta, ska vi ligga på topp internationellt måste ungdomarna få en bättre skola. Mindre klasser, fler lärare, speciellt på lågstadiet, samt en satsning på speciallärarna är viktiga åtgärder. Pisarapporten visade att vi tappar i alla ämnen och i alla elevgrupper. Vi faller snabbare på skalan än något annat land inom OECD och många känner en stor oro, säger Magdalena Andersson.

Är det dags att förstatliga skolan?

– Vi har inga planer på det. Det har varit väldigt många reformer i skolan de senaste åren, och jag tror att de skulle orka med mer förändringar. Däremot kan man ha en mer statlig styrning på en högre nivå.

Närande lunch

Under besöket i Skövde käkade Magdalena, och några lokala partikollegor, lunch på skolan. Det handlade om pannbiff, lingon och inlagd gurka men Magdalena avstod, av dietmässiga skäl, potatisen.

– Vitkålssalladen var utmärkt, berömmer Andersson.

Hon deltog på en engelskalektion för en niondeklass och fick vara med i diskussionerna. Ämnena var varierande, bland annat från att klara sig utan bil till frågan om det är bäst att bo på landet eller i staden. Innan det träffade hon elevrådet, representanter från lärarkåren och ledningen.

– Vi vill veta mer om vad som fungerar och inte fungerar i skolan. Den närmaste tiden kommer vi att besöka 400 skolor och delta på 100 öppna föräldramöten. Det här är mitt femte skolbesök på tre dagar, säger Magdalena Andersson.

Är skolfrågan den viktigaste valfrågan?

– Frågan man väljarna så är det frågan som berör mest. Alla vill ju att sina barn och barnbarn ska gå i en bra skola. Vi har ju haft en borgerlig regering under åtta år. Den har mest jobbat med vad man ska ha på sig och att mobilerna ska vara avstängda.

Magdalena Andersson, som besökte Helenaskolan i Skövde under torsdagen, är partiets ekonomiskpolitiska talesperson och är tydlig om hur en kvalitetshöjning av skolan ska finansieras. Är S med och styr efter valet kommer skatten att höjas.

– Vi måste se till att bryta utvecklingen i skolan. Dessutom kommer konkurrensläget att skifta, ska vi ligga på topp internationellt måste ungdomarna få en bättre skola. Mindre klasser, fler lärare, speciellt på lågstadiet, samt en satsning på speciallärarna är viktiga åtgärder. Pisarapporten visade att vi tappar i alla ämnen och i alla elevgrupper. Vi faller snabbare på skalan än något annat land inom OECD och många känner en stor oro, säger Magdalena Andersson.

Är det dags att förstatliga skolan?

– Vi har inga planer på det. Det har varit väldigt många reformer i skolan de senaste åren, och jag tror att de skulle orka med mer förändringar. Däremot kan man ha en mer statlig styrning på en högre nivå.

Närande lunch

Under besöket i Skövde käkade Magdalena, och några lokala partikollegor, lunch på skolan. Det handlade om pannbiff, lingon och inlagd gurka men Magdalena avstod, av dietmässiga skäl, potatisen.

– Vitkålssalladen var utmärkt, berömmer Andersson.

Hon deltog på en engelskalektion för en niondeklass och fick vara med i diskussionerna. Ämnena var varierande, bland annat från att klara sig utan bil till frågan om det är bäst att bo på landet eller i staden. Innan det träffade hon elevrådet, representanter från lärarkåren och ledningen.

– Vi vill veta mer om vad som fungerar och inte fungerar i skolan. Den närmaste tiden kommer vi att besöka 400 skolor och delta på 100 öppna föräldramöten. Det här är mitt femte skolbesök på tre dagar, säger Magdalena Andersson.

Är skolfrågan den viktigaste valfrågan?

– Frågan man väljarna så är det frågan som berör mest. Alla vill ju att sina barn och barnbarn ska gå i en bra skola. Vi har ju haft en borgerlig regering under åtta år. Den har mest jobbat med vad man ska ha på sig och att mobilerna ska vara avstängda.

  • Alf Ehn