13 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Volvo tar in 130 anställda via bemanningsföretag

Volvo PV har tagit in cirka 100 bemanningsanställda – och ytterligare 30 är på gång – för att klara den höga produktionen som går mot rekordnivåer. Efterfrågan på de nya motorerna är betydligt större än förväntat. ”Oerhört positivt”, säger företagets Elisabeth Kraft.

Efterfrågan på den nya fyrcylindriga bensin- och dieselmotorn som tillverkas vid Skövdefabriken är avsevärt högre än ledningen hade räknat med. Även efterfrågan på den befintliga femcylindriga motorn är över förväntan. Högre volymer än planerat innebär att det behövs fler anställda för att klara produktionen.

Hög produktion – nya jobb

– Vi har hittills tagit in cirka 100 personer via bemanningsföretag. Ytterligare 30 kommer in nu i veckan. Detta leder också till att några av dem som kommit in via bemanningsföretag får visstidsanställning av Volvo, ytterligare några blir fastanställda, säger Lennart Bogren, monteringschef vid Skövdefabriken.

Och alla de ”nyanställda” behövs – för produktionstakten i fabriken ligger på vad som beskrivs som ”väldigt nära rekordnivåer”.

– Rekordet är från 2008, innan allt rasade. Då vi hade siktet inställt på en årstakt på cirka 520 000 motorer. Vi är precis där nu och om en månad är vi uppe på över 540 000-takt. Det känns givetvis väldigt roligt.

Fordmotorn kommer att produceras i Skövdefabriken året ut och hur prognosen ser ut för de andra, nya motorerna så långt fram går inte att sia om.

– Allt ser positivt ut i dag, men vi är också medvetna om hur snabbt det kan vända, säger Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig.

Optimism råder

Ute i fabriken där SLA gjorde ett besök under onsdagen råder en tydlig optimism.

– Absolut, det känns jättebra. Det är en positiv känsla kring Volvo, säger Josef Kessem som jobbar på monteringen via ett bemanningsföretag. Och trivs med det.

– Det är mycket bra, och jag hoppas att det leder till anställning här.

Även metallklubbens ordförande, Marko Peltonen, är nöjd.

– Våra nya motorer har tagits emot väl och situationen är positiv. För att klara topparna tas det in bemanningsanställda, men det sker även överflyttningar mellan olika anställningsformer.

Zlatan-effekt?

Det var i höstas som produktionen av Volvos nya motorfamilj, VEA-produktionen (Volvo Engine Architecture), inleddes i Skövdefabriken. Satsningen blev möjlig tack vare de kinesiska ägarnas jätteinvesteringar på 70 miljarder kronor – hälften av summan hamnade i Sverige och två av dem vid motorfabriken i Skövde.

Det är i dag ett stort sug efter nya Volvobilar och företaget har konstaterat att Zlatans medverkan i den mycket uppmärksammade Volvo-reklamen inneburit ett rejält lyft.

Efterfrågan på den nya fyrcylindriga bensin- och dieselmotorn som tillverkas vid Skövdefabriken är avsevärt högre än ledningen hade räknat med. Även efterfrågan på den befintliga femcylindriga motorn är över förväntan. Högre volymer än planerat innebär att det behövs fler anställda för att klara produktionen.

Hög produktion – nya jobb

– Vi har hittills tagit in cirka 100 personer via bemanningsföretag. Ytterligare 30 kommer in nu i veckan. Detta leder också till att några av dem som kommit in via bemanningsföretag får visstidsanställning av Volvo, ytterligare några blir fastanställda, säger Lennart Bogren, monteringschef vid Skövdefabriken.

Och alla de ”nyanställda” behövs – för produktionstakten i fabriken ligger på vad som beskrivs som ”väldigt nära rekordnivåer”.

– Rekordet är från 2008, innan allt rasade. Då vi hade siktet inställt på en årstakt på cirka 520 000 motorer. Vi är precis där nu och om en månad är vi uppe på över 540 000-takt. Det känns givetvis väldigt roligt.

Fordmotorn kommer att produceras i Skövdefabriken året ut och hur prognosen ser ut för de andra, nya motorerna så långt fram går inte att sia om.

– Allt ser positivt ut i dag, men vi är också medvetna om hur snabbt det kan vända, säger Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig.

Optimism råder

Ute i fabriken där SLA gjorde ett besök under onsdagen råder en tydlig optimism.

– Absolut, det känns jättebra. Det är en positiv känsla kring Volvo, säger Josef Kessem som jobbar på monteringen via ett bemanningsföretag. Och trivs med det.

– Det är mycket bra, och jag hoppas att det leder till anställning här.

Även metallklubbens ordförande, Marko Peltonen, är nöjd.

– Våra nya motorer har tagits emot väl och situationen är positiv. För att klara topparna tas det in bemanningsanställda, men det sker även överflyttningar mellan olika anställningsformer.

Zlatan-effekt?

Det var i höstas som produktionen av Volvos nya motorfamilj, VEA-produktionen (Volvo Engine Architecture), inleddes i Skövdefabriken. Satsningen blev möjlig tack vare de kinesiska ägarnas jätteinvesteringar på 70 miljarder kronor – hälften av summan hamnade i Sverige och två av dem vid motorfabriken i Skövde.

Det är i dag ett stort sug efter nya Volvobilar och företaget har konstaterat att Zlatans medverkan i den mycket uppmärksammade Volvo-reklamen inneburit ett rejält lyft.