14 mar 2014 19:05

23 jan 2015 15:40

PRO grillade politiker

Några av PRO:s hjärtefrågor lyftes under en politikerutfrågning under fredagen.
– En av de största och viktigaste frågorna för oss pensionärer är ju skattefrågan, säger Bengt Sjökvist, ordförande för PRO Skövde.

Med ett halvår kvar till valet bjöd PRO-distriktet Skaraborg in riksdagsmän från Skaraborg för en utfrågning under fredagen. Socialdemokraterna Patrik Björck och Monica Green representerade dem och från Moderaterna kom regionpolitikern Tord Gustafsson.

– En av de största och viktigaste frågorna för oss pensionärer är ju skattefrågan. När det visar sig att en som har en pension på 14 000 kronor betalar 255 kronor mer varje månad i förhållande till samma inkomst för löntagare. Det anser vi är oerhört orättvist. Vi har under ganska lång tid ställt krav på att den här frågan ska prioriteras från Riksdagens sida, men hela tiden blivit avvisade, säger Bengt Sjökvist, ordförande PRO Skövde.

Så frågan var vad partierna vill göra åt det här?

– För vår del är saken lätt, vi tycker att pensionärsskatten är helt fel, säger Monica Green och tillägger att partiet vill ta bort den.

– Problematiken är att om man ska klara av pensionerna så måste man klara av jobben, den sittande regeringen har inte klarat jobben, säger Patrik Björck.

– Det finns två bitar i det här. Dels är den orättvisa beskattningen vi vänder oss emot, dels att vi behöver få ett pensionssystem som fungerar på lång sikt, konstaterar Hans-Erik Lundkvist, ordförande PRO Skaraborg.

– 70 procent av de riksdagsmän som fattade beslutet om pensionsöverenskommelsen är inte nöjda med hur det blev. Det är väl väldigt sunt. Alla överens om att vi måste göra något, sedan är frågan vad, säger Tord Gustafsson.

Andra frågor som lyftes var bland annat glappet mellan löntagares och pensionärers inkomst samt anpassade bostäder som pensionärer har råd att hyra.

Med ett halvår kvar till valet bjöd PRO-distriktet Skaraborg in riksdagsmän från Skaraborg för en utfrågning under fredagen. Socialdemokraterna Patrik Björck och Monica Green representerade dem och från Moderaterna kom regionpolitikern Tord Gustafsson.

– En av de största och viktigaste frågorna för oss pensionärer är ju skattefrågan. När det visar sig att en som har en pension på 14 000 kronor betalar 255 kronor mer varje månad i förhållande till samma inkomst för löntagare. Det anser vi är oerhört orättvist. Vi har under ganska lång tid ställt krav på att den här frågan ska prioriteras från Riksdagens sida, men hela tiden blivit avvisade, säger Bengt Sjökvist, ordförande PRO Skövde.

Så frågan var vad partierna vill göra åt det här?

– För vår del är saken lätt, vi tycker att pensionärsskatten är helt fel, säger Monica Green och tillägger att partiet vill ta bort den.

– Problematiken är att om man ska klara av pensionerna så måste man klara av jobben, den sittande regeringen har inte klarat jobben, säger Patrik Björck.

– Det finns två bitar i det här. Dels är den orättvisa beskattningen vi vänder oss emot, dels att vi behöver få ett pensionssystem som fungerar på lång sikt, konstaterar Hans-Erik Lundkvist, ordförande PRO Skaraborg.

– 70 procent av de riksdagsmän som fattade beslutet om pensionsöverenskommelsen är inte nöjda med hur det blev. Det är väl väldigt sunt. Alla överens om att vi måste göra något, sedan är frågan vad, säger Tord Gustafsson.

Andra frågor som lyftes var bland annat glappet mellan löntagares och pensionärers inkomst samt anpassade bostäder som pensionärer har råd att hyra.