14 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Stadsmuseum inviger ny utställning

Värderingar baserat på människors yttre är inget nytt påfund. Genom en ny utställning på Skövde stadsmuseum får nu besökarna chans att följa utseendets betydelse genom tiderna.

Att döma av utseendet. Så heter den nya utställning som har premiär på lördag på Skövde stadsmuseum. Historia blandas med nutid i en utställning där människans utseende står i fokus. Våmbsonen Gustaf Åberg, som representerade den idealiska nordiska mannen, finns med på bilder från det gamla rasbiologiska institutet i Sverige som blandas med nya skyltdockor och 3D-animationer.

– Vi vill att man ska se en tydlig koppling mellan de nya och de gamla idealen, säger Tomas Olausson, projektledare för utställningen.

Lyfta fördomar

Utställningen är gjord med boken "Tecknad karaktär. Anatomi, fysionomi och psykologi som utgångspunkt". Skaparna av boken är Lars Vipsjö, lektor på Högskolan i Skövde och Kevin Bergsten, 3D-grafiker och illustratör som tidigare studerat på högskolan i Skövde. I höstas började man prata om att göra en utställning av boken och på lördag är det dags att visa upp resultatet av flera månaders förberedelser. Målet med utställningen är enligt både Tomas Olausson och Lars Vipsjö att uppmärksamma och upplysa om utseendets betydelse för människan i alla tider.

– Kanske att man kan förstå de egna fördomar man har. Försöka identifiera att det finns en historia bakom sina tankar, säger Lars Vipsjö.

Olika syften

Förutom att få folk att reflektera kring betydelsen av människans utseende genom tiderna så tycker Tomas Olausson att det är fantastiskt med bilder på människan. Att som besökare få se hur utseendet förändrats och värderats under en lång tid. Vilket syfte man som besökare än har så tror han att utställningen är viktig.

– Jag tror den angår alla, vi går ju alla runt med ett ansikte.

Att döma av utseendet. Så heter den nya utställning som har premiär på lördag på Skövde stadsmuseum. Historia blandas med nutid i en utställning där människans utseende står i fokus. Våmbsonen Gustaf Åberg, som representerade den idealiska nordiska mannen, finns med på bilder från det gamla rasbiologiska institutet i Sverige som blandas med nya skyltdockor och 3D-animationer.

– Vi vill att man ska se en tydlig koppling mellan de nya och de gamla idealen, säger Tomas Olausson, projektledare för utställningen.

Lyfta fördomar

Utställningen är gjord med boken "Tecknad karaktär. Anatomi, fysionomi och psykologi som utgångspunkt". Skaparna av boken är Lars Vipsjö, lektor på Högskolan i Skövde och Kevin Bergsten, 3D-grafiker och illustratör som tidigare studerat på högskolan i Skövde. I höstas började man prata om att göra en utställning av boken och på lördag är det dags att visa upp resultatet av flera månaders förberedelser. Målet med utställningen är enligt både Tomas Olausson och Lars Vipsjö att uppmärksamma och upplysa om utseendets betydelse för människan i alla tider.

– Kanske att man kan förstå de egna fördomar man har. Försöka identifiera att det finns en historia bakom sina tankar, säger Lars Vipsjö.

Olika syften

Förutom att få folk att reflektera kring betydelsen av människans utseende genom tiderna så tycker Tomas Olausson att det är fantastiskt med bilder på människan. Att som besökare få se hur utseendet förändrats och värderats under en lång tid. Vilket syfte man som besökare än har så tror han att utställningen är viktig.

– Jag tror den angår alla, vi går ju alla runt med ett ansikte.

  • Ellen Borell