17 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Uppslaget testar: I dag ska vi klättra!

I en byggnad med flera meter höga väggar kämpar vi på Uppslaget mot de stora höjderna och spenderar kvällen genom att testa klättring hos Billingens Klätterklubb.

Jag tror inte att någon är mer rädd än vad jag är när vi på Uppslaget är på väg mot Billingens Klätterklubb. Jag har aldrig gillat höjder och själva tanken att stå på jättesmå grepp på ett vägg som är minst fyra meter hög får mig att skaka lite, men jag inser att det är försent att dra mig ur det och jag gör allt jag kan för att skärpa mig.

Alla åldrar

När vi kommer fram till klätterklubben möter vi ordförande Thomas Pettersson, som ger oss en liten introduktion. Vi sätter sedan direkt igång med att klättra på en enorm bouldervägg (som ett berg fast inomhus) vilket ser helt fantastiskt ut, människor i alla åldrar finns där och klättrar. Thomas Pettersson tillägger att om fler ungdomar skulle testa så vore det fantastiskt kul.

När jag ser boulderväggen blir jag faktiskt lite lättad. Väggen är precis lagom hög och det är väldigt spännande att se hur stenarna är formade. Det finns också en enorm matta överallt vilket förhindrar att man blir skadad om man skulle ramla. Det är säkerheten som är det allra viktigaste för Billingens Klätterklubb och det känns otroligt skönt att de tar det på stort allvar.

Vi klättrar

När jag ser hur de andra klättrar så tycker jag att det ser hyfsat enkelt ut. Det visar sig snart att jag aldrig har haft så fel i hela mitt liv. Jag upptäcker efter ungefär 20 sekunder när jag försöker ta migupp för väggen att jag redan är dödstrött och ramlar ned flera gånger. Mina fingrar värker och jag har ingen kraft i armarna längre. Jag tittar på hur min kollega, Oscar, gör och ser hur han på något sätt klarar av det på första försöket. Det ger mig den extra motiveringen och jag klarar äntligen också att klättra uppför väggen.

Övning ger färdighet

Man brukar säga att övning ger färdighet och jag känner att vi som är där från Uppslaget börjar få lite kläm på det här. Det är långt ifrån lätt men vi känner ändå att vi är redo att klättra på de riktigt höga väggarna. Jag är inte längre rädd och jag klättrar upp för den fyra meter höga väggen utan några problem alls. När jag kommer ner igen så känner jag mig som en bergsbestigare som precis har klättrat uppför Mount Everest och att ingenting kommer någonsin att hindra mig igen. Skulle jag göra om det? Definitivt.

Jag tror inte att någon är mer rädd än vad jag är när vi på Uppslaget är på väg mot Billingens Klätterklubb. Jag har aldrig gillat höjder och själva tanken att stå på jättesmå grepp på ett vägg som är minst fyra meter hög får mig att skaka lite, men jag inser att det är försent att dra mig ur det och jag gör allt jag kan för att skärpa mig.

Alla åldrar

När vi kommer fram till klätterklubben möter vi ordförande Thomas Pettersson, som ger oss en liten introduktion. Vi sätter sedan direkt igång med att klättra på en enorm bouldervägg (som ett berg fast inomhus) vilket ser helt fantastiskt ut, människor i alla åldrar finns där och klättrar. Thomas Pettersson tillägger att om fler ungdomar skulle testa så vore det fantastiskt kul.

När jag ser boulderväggen blir jag faktiskt lite lättad. Väggen är precis lagom hög och det är väldigt spännande att se hur stenarna är formade. Det finns också en enorm matta överallt vilket förhindrar att man blir skadad om man skulle ramla. Det är säkerheten som är det allra viktigaste för Billingens Klätterklubb och det känns otroligt skönt att de tar det på stort allvar.

Vi klättrar

När jag ser hur de andra klättrar så tycker jag att det ser hyfsat enkelt ut. Det visar sig snart att jag aldrig har haft så fel i hela mitt liv. Jag upptäcker efter ungefär 20 sekunder när jag försöker ta migupp för väggen att jag redan är dödstrött och ramlar ned flera gånger. Mina fingrar värker och jag har ingen kraft i armarna längre. Jag tittar på hur min kollega, Oscar, gör och ser hur han på något sätt klarar av det på första försöket. Det ger mig den extra motiveringen och jag klarar äntligen också att klättra uppför väggen.

Övning ger färdighet

Man brukar säga att övning ger färdighet och jag känner att vi som är där från Uppslaget börjar få lite kläm på det här. Det är långt ifrån lätt men vi känner ändå att vi är redo att klättra på de riktigt höga väggarna. Jag är inte längre rädd och jag klättrar upp för den fyra meter höga väggen utan några problem alls. När jag kommer ner igen så känner jag mig som en bergsbestigare som precis har klättrat uppför Mount Everest och att ingenting kommer någonsin att hindra mig igen. Skulle jag göra om det? Definitivt.

  • Carl Reynolds