18 mar 2014 16:00

23 jan 2015 15:40

"Elevernas framtid i fokus"

Vad man ska göra efter studenten är inte alltid ett lätt val. Ett val som tisdagens ”efter-gymnasiet-mässa” kanske gör lättare.

Representanter från omkring 30 olika utbildningar och branscher samlades under tisdagen på Arena Skövde för att informera nyfikna elever som går sista året på gymnasiet. Mässan ska vara en möjlighet för unga att börja utforska framtiden, något som Göran Tholin, en av de tre studie- och yrkesvägledare inom gymnasium Skövde som arrangerar mässan, menar är viktigt.

– Det är bara ett par månader kvar, sen ska de ut i verkligheten. Vi känner att vi visar ett tvärsnitt av vad som erbjuds efter gymnasiet, säger Göran Tholin.

Inte bara utbildning

Förutom många av Sveriges universitet fanns även olika arbetsbranscher representerade. Försvarsmakten, räddningstjänsten och arbetsförmedlingen var några som var på plats för att informera om arbetsmarknaden.

– Jag tycker att det är jättebra att de kan få se hur marknaden ser ut med både utbildning och jobb, säger Angelica Eriksson på Arbetsförmedlingen.

Studentlivet extra viktigt

Freja Rosengren och Moa Dahlerus, som båda går sista året på samhällsprogrammet på Västerhöjd, besökte mässan för att få reda på mer information om universitetsstudier. Vad de söker efter när de gäller val av universitet är de överens om.

– En bred utbildning och att universitetet har en nära kontakt med näringslivet. Att det finns en bra sammanhållning och ett bra studentliv. Studentlivet är extra viktigt, säger Freja Rosengren.

Representanter från omkring 30 olika utbildningar och branscher samlades under tisdagen på Arena Skövde för att informera nyfikna elever som går sista året på gymnasiet. Mässan ska vara en möjlighet för unga att börja utforska framtiden, något som Göran Tholin, en av de tre studie- och yrkesvägledare inom gymnasium Skövde som arrangerar mässan, menar är viktigt.

– Det är bara ett par månader kvar, sen ska de ut i verkligheten. Vi känner att vi visar ett tvärsnitt av vad som erbjuds efter gymnasiet, säger Göran Tholin.

Inte bara utbildning

Förutom många av Sveriges universitet fanns även olika arbetsbranscher representerade. Försvarsmakten, räddningstjänsten och arbetsförmedlingen var några som var på plats för att informera om arbetsmarknaden.

– Jag tycker att det är jättebra att de kan få se hur marknaden ser ut med både utbildning och jobb, säger Angelica Eriksson på Arbetsförmedlingen.

Studentlivet extra viktigt

Freja Rosengren och Moa Dahlerus, som båda går sista året på samhällsprogrammet på Västerhöjd, besökte mässan för att få reda på mer information om universitetsstudier. Vad de söker efter när de gäller val av universitet är de överens om.

– En bred utbildning och att universitetet har en nära kontakt med näringslivet. Att det finns en bra sammanhållning och ett bra studentliv. Studentlivet är extra viktigt, säger Freja Rosengren.

  • Ellen Borell