18 mar 2014 10:56

23 jan 2015 15:40

Hävdar att det finns ytterligare en gärningsman

– Min klient förnekar brott på olika grunder, även om han säger att han begått vissa av gärningarna. Han anser dock att de är felrubricerade, säger ungdomsledarens advokat, Klas Bjuremark till SLA. Han hävdar också att han inte är ensam gärningsman.

Rättegången mot ungdomsledaren inleddes på tisdagen. Skaraborgs tingsrätt beslutade omedelbart att hela rättegången, inklusive åklagarens inledande sakframställan och den åtalades inställning till åtalet, skulle hållas bakom stängda dörrar. En ovanlig åtgärd som förklarades med att det är ett känsligt ärende där man vill ta hänsyn till de unga målsägandena.

Den som är ansvarig för beslutet är rådman Liselotte Johansson. I ett mejl till SLA säger hon att beslutet fattades med stöd av offentlighets- och sekretesslagstiftningen.

”Felrubricerade gärningar”

En kort stund innan rättegången inleddes talade SLA med advokat Klas Bjuremark. Han redogjorde då i sammanfattande form sin klients inställning till åtalet.

– Han förnekar brott på olika grunder. Men han säger också att han begått vissa av gärningarna, fast han anser att åklagaren har rubricerat dem fel. Bland annat menar han att en av våldtäkterna borde rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn.

Inte ensam gärningsman

Enligt Bjuremark hävdar också ungdomsledaren att han inte varit ensam om allt.

– Han har inte begått alla de här brotten. Men jag vill inte utveckla detta mer i nuläget.

Advokaten säger också att den åtalade nu tycker att det är skönt att rättegången inleds.

– Han har varit pressad, det här har hängt över honom så länge. Dessutom ångrar han det han gjort, han vet att han har gjort fel.

Uppmärksammat ärende

Ungdomsledaren är åtalad misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott. Det finns 18 målsägande, flertalet var 14 år när brotten begicks, en av dem var bara 12 år.

I fallen där mannen misstänks för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering ska han ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har bett barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.

Det var i maj förra året som SLA avslöjade att mannen hade polisanmälts och stängts av från den Skövdeförening där han arbetade med ungdomar. Föräldrar kontaktade polisen och det var också startskottet på den utredning som har vuxit enormt och blivit mycket uppmärksammad.

Rättegången pågår i sex dagar och avslutas den 11 april.

Rättegången mot ungdomsledaren inleddes på tisdagen. Skaraborgs tingsrätt beslutade omedelbart att hela rättegången, inklusive åklagarens inledande sakframställan och den åtalades inställning till åtalet, skulle hållas bakom stängda dörrar. En ovanlig åtgärd som förklarades med att det är ett känsligt ärende där man vill ta hänsyn till de unga målsägandena.

Den som är ansvarig för beslutet är rådman Liselotte Johansson. I ett mejl till SLA säger hon att beslutet fattades med stöd av offentlighets- och sekretesslagstiftningen.

”Felrubricerade gärningar”

En kort stund innan rättegången inleddes talade SLA med advokat Klas Bjuremark. Han redogjorde då i sammanfattande form sin klients inställning till åtalet.

– Han förnekar brott på olika grunder. Men han säger också att han begått vissa av gärningarna, fast han anser att åklagaren har rubricerat dem fel. Bland annat menar han att en av våldtäkterna borde rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn.

Inte ensam gärningsman

Enligt Bjuremark hävdar också ungdomsledaren att han inte varit ensam om allt.

– Han har inte begått alla de här brotten. Men jag vill inte utveckla detta mer i nuläget.

Advokaten säger också att den åtalade nu tycker att det är skönt att rättegången inleds.

– Han har varit pressad, det här har hängt över honom så länge. Dessutom ångrar han det han gjort, han vet att han har gjort fel.

Uppmärksammat ärende

Ungdomsledaren är åtalad misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott. Det finns 18 målsägande, flertalet var 14 år när brotten begicks, en av dem var bara 12 år.

I fallen där mannen misstänks för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering ska han ha lurat barn med falsk identitet, han har hävdat att han är en flicka och han har också ljugit om sin ålder. Han har bett barnen att posera sexuellt framför en Skype-kamera och även utföra sexuella handlingar.

Det var i maj förra året som SLA avslöjade att mannen hade polisanmälts och stängts av från den Skövdeförening där han arbetade med ungdomar. Föräldrar kontaktade polisen och det var också startskottet på den utredning som har vuxit enormt och blivit mycket uppmärksammad.

Rättegången pågår i sex dagar och avslutas den 11 april.