18 mar 2014 21:40

23 jan 2015 15:40

Iranska eldfesten visar vägen för våren

Medan mörkret sänkte sig över Aspö gård under tisdagskvällen firade Iranska föreningen den årliga eldfesten, vilket är en upptakt till det iranska nyåret.
– Det handlar om glädje och att välkomna våren, säger Shahpar Shahram.

Redan tidigt på kvällen tändes eldarna på gårdsplanen och inifrån Aspö gård strömmade iransk popmusik ur högtalarna. Det serverades ”Ash Reshte”, en vegetarisk soppa som alltid bjuds på eldfesten, eller ”Chahar Shanbeh Souri” som den egentligen heter.

En av dem som åt tidigt var William Abdullah, fem år. För han hade hjälpt till med att få fyr på brasorna som alla snart skulle hoppa över. Genom att sjunga en ramsa när man hoppar så ska elden bota trötthet och sjukdomar och ger i stället kraft och energi. Det gula i elden symboliserar blekheten som man vill bli av med. I stället vill mlan åt det röda, glöden som symboliserar det friska.

Eldfestenär en fyratusenårig tradition och är inte någon religiös högtid.

– I Iran har regimen försökt förbjuda eldfesten men de har inte lyckats. De känner väl sig hotade när folk samlas.

I Skövde finns ett nittiotal medlemmar i iranska föreningen som fortsatt traditionen sedan 90-talet.

Tidigare år har de träffats i Karstorp, men i år var det första gången som det var offentligt arrangemang och flyttat till Aspö gård. Därför hoppades Faigheh Hajimohammadi att fler än ett hundratal besökare skulle dyka upp senare under kvällen.

Den iranska nyårsdagen infaller på vårdagjämningen.

Redan tidigt på kvällen tändes eldarna på gårdsplanen och inifrån Aspö gård strömmade iransk popmusik ur högtalarna. Det serverades ”Ash Reshte”, en vegetarisk soppa som alltid bjuds på eldfesten, eller ”Chahar Shanbeh Souri” som den egentligen heter.

En av dem som åt tidigt var William Abdullah, fem år. För han hade hjälpt till med att få fyr på brasorna som alla snart skulle hoppa över. Genom att sjunga en ramsa när man hoppar så ska elden bota trötthet och sjukdomar och ger i stället kraft och energi. Det gula i elden symboliserar blekheten som man vill bli av med. I stället vill mlan åt det röda, glöden som symboliserar det friska.

Eldfestenär en fyratusenårig tradition och är inte någon religiös högtid.

– I Iran har regimen försökt förbjuda eldfesten men de har inte lyckats. De känner väl sig hotade när folk samlas.

I Skövde finns ett nittiotal medlemmar i iranska föreningen som fortsatt traditionen sedan 90-talet.

Tidigare år har de träffats i Karstorp, men i år var det första gången som det var offentligt arrangemang och flyttat till Aspö gård. Därför hoppades Faigheh Hajimohammadi att fler än ett hundratal besökare skulle dyka upp senare under kvällen.

Den iranska nyårsdagen infaller på vårdagjämningen.