18 mar 2014 06:10

23 jan 2015 15:40

Nya villatomter i attraktivt område

Exploateringen av Skövdes nya bostadsområde Hentorp södra inleds inom kort – i maj släpps 13 villatomter och senare 20 till.
– Området är attraktivt, tomterna går nog åt relativt snabbt, säger Johan Eneström, Skövde kommun.

Det nya bostadsområdet Hentorp södra har funnits i kommunens planer i flera år. De tog fart när Vattenfall för tiotalet år sedan grävde ner luftledningarna, kommunen såg då en möjlighet att etablera ett nytt område.

– Planen för Hentorp södra togs för tre år sedan. Där ska det byggas 100 bostäder, fördelat på 30 villatomter, 48 bostadsrättslägenheter i Bovieran och drygt 20 bostäder i grupphus, säger samhällsbyggnadsingenjör Stig Johansson, Skövde kommun.

Planerad byggstart för Bovieran – detta speciella koncept där lägenheterna fördelar sig på tre hus i tre våningar som ligger kring en stor inglasad vinterträdgård – är nästa år. Redan i år kan det bli byggstart av tio parhus, där är det företag som bygger och diskussioner med intressenter pågår.

Tomter i vår

Men startskottet för området är alltså nu i vår. Först ut är 13 villatomter. De släpps till den kommunala tomtkön där det i dag finns ett 130-tal intressenter.

– Vi börjar med de här tomterna så får vi se hur stort intresset är. Vi har dock tidigare noterat att Hentorp är ett centralt och attraktivt område som många är intresserade av. Ett flertal personer har hört av sig både via telefon och mejl så jag ser inget problem med att bli av med tomterna, säger markingenjör Johan Eneström, vid mark- och exploateringsenheten.

– När de första tomterna har gått åt, kommer vi att släppa ytterligare ett 20-tal. Exakt när det blir beror på intresset, men det ska nog bli förhållandevis snart.

Minst 450 000 kronor

Tomterna kommer att kosta mellan 450 000 och 490 000 kronor och är till ytan mellan 600 och 800 kvadratmeter stora.

– Det finns möjlighet att bygga enplanshus, ett och ett halvplanshus eller tvåplanshus.

För närvarande arbetar kommunen med att färdigställa gator och vatten och avlopp i området.

Fler förändringar som kan kopplas till det nya området väntar. 2016 ska Heneporten byggas om. Trafikverket bygger och Skövde kommun står för de tio miljoner kronor ombyggnaden kostar.

Det nya bostadsområdet Hentorp södra har funnits i kommunens planer i flera år. De tog fart när Vattenfall för tiotalet år sedan grävde ner luftledningarna, kommunen såg då en möjlighet att etablera ett nytt område.

– Planen för Hentorp södra togs för tre år sedan. Där ska det byggas 100 bostäder, fördelat på 30 villatomter, 48 bostadsrättslägenheter i Bovieran och drygt 20 bostäder i grupphus, säger samhällsbyggnadsingenjör Stig Johansson, Skövde kommun.

Planerad byggstart för Bovieran – detta speciella koncept där lägenheterna fördelar sig på tre hus i tre våningar som ligger kring en stor inglasad vinterträdgård – är nästa år. Redan i år kan det bli byggstart av tio parhus, där är det företag som bygger och diskussioner med intressenter pågår.

Tomter i vår

Men startskottet för området är alltså nu i vår. Först ut är 13 villatomter. De släpps till den kommunala tomtkön där det i dag finns ett 130-tal intressenter.

– Vi börjar med de här tomterna så får vi se hur stort intresset är. Vi har dock tidigare noterat att Hentorp är ett centralt och attraktivt område som många är intresserade av. Ett flertal personer har hört av sig både via telefon och mejl så jag ser inget problem med att bli av med tomterna, säger markingenjör Johan Eneström, vid mark- och exploateringsenheten.

– När de första tomterna har gått åt, kommer vi att släppa ytterligare ett 20-tal. Exakt när det blir beror på intresset, men det ska nog bli förhållandevis snart.

Minst 450 000 kronor

Tomterna kommer att kosta mellan 450 000 och 490 000 kronor och är till ytan mellan 600 och 800 kvadratmeter stora.

– Det finns möjlighet att bygga enplanshus, ett och ett halvplanshus eller tvåplanshus.

För närvarande arbetar kommunen med att färdigställa gator och vatten och avlopp i området.

Fler förändringar som kan kopplas till det nya området väntar. 2016 ska Heneporten byggas om. Trafikverket bygger och Skövde kommun står för de tio miljoner kronor ombyggnaden kostar.