19 mar 2014 16:15

23 jan 2015 15:28

"Ett påstående som framförts nu"

Åklagaren Jenny Karlsson vill inte kommentera att den åtalade ungdomsledaren hävdar att det finns en gärningsman till.
– Det är ett påstående som framförts nu så jag kan inte säga något om det.

Strax innan rättegången skulle inledas i tisdags avslöjade den åtalade ungdomsledarens advokat Klas Bjuremark för SLA att hans klient hävdar att det finns ytterligare en gärningsman, att han inte ensam ligger bakom allt. En uppgift som inte framkommit tidigare. Påståendet framfördes också under rättegången, som hålls bakom stängda dörrar.

På onsdagen utvecklade Bjurmark påståendet en aning.

– Min klient har berättat att det finns en person till som har varit med honom, han har alltså inte gjort allt det han har åtalats för. Men mer kan jag inte säga nu. Uppgifterna är av stor betydelse för min klient.

Kammaråklagare Jenny Karlsson sade till SLA att hon inte tidigare hört den åtalades uppgifter om ytterligare en gärningsman.

– Det är nytt. Påståendet har framförts under rättegången och därför kan jag inte kommentera det.

Att domstolen beslutade att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar i sin helhet, även den första delen där åtalet lästes upp av åklagaren och den åtalade fick lämna sin inställning, har Bjuremark förståelse för.

– Det är ju av hänsyn till målsägandena, vi har inget att invända. Det finns ingen anledning att åsamka dem mer obehag. Även om åtalet är offentligt kan ju någon råka nämna en sekretessbelagd uppgift.

Ungdomsledaren är misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott.

Strax innan rättegången skulle inledas i tisdags avslöjade den åtalade ungdomsledarens advokat Klas Bjuremark för SLA att hans klient hävdar att det finns ytterligare en gärningsman, att han inte ensam ligger bakom allt. En uppgift som inte framkommit tidigare. Påståendet framfördes också under rättegången, som hålls bakom stängda dörrar.

På onsdagen utvecklade Bjurmark påståendet en aning.

– Min klient har berättat att det finns en person till som har varit med honom, han har alltså inte gjort allt det han har åtalats för. Men mer kan jag inte säga nu. Uppgifterna är av stor betydelse för min klient.

Kammaråklagare Jenny Karlsson sade till SLA att hon inte tidigare hört den åtalades uppgifter om ytterligare en gärningsman.

– Det är nytt. Påståendet har framförts under rättegången och därför kan jag inte kommentera det.

Att domstolen beslutade att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar i sin helhet, även den första delen där åtalet lästes upp av åklagaren och den åtalade fick lämna sin inställning, har Bjuremark förståelse för.

– Det är ju av hänsyn till målsägandena, vi har inget att invända. Det finns ingen anledning att åsamka dem mer obehag. Även om åtalet är offentligt kan ju någon råka nämna en sekretessbelagd uppgift.

Ungdomsledaren är misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott.