19 mar 2014 15:10

23 jan 2015 15:40

Fyra Lichronelever i SM-final

Deras holk är en av tio finalister i SM i fågelholk. Nu hoppas de fyra eleverna att deras greenhouse tar hem förstaplatsen.

Av 270 bidrag var Greenhouse, fågelholken gjord av fyra elever på Lichron teknikgymnasium i Skövde, en av de tio som valdes till final. Emma Persson, Victor Landström, Pontus Svensson och Axel Larsson är skaparna av den gröna holken där de satsat på en lite annorlunda form.

– Det finns ju inte jättemånga trekantiga holkar så det var lite roligt, säger Emma Persson.

Oväntad finalplats

Det började som en uppgift i en kurs i skolan där alla elever gruppvis skulle skapa varsin fågelholk. Att bidragen sedan skickades in till tävlingen var mest på skoj men resulterade något överraskande i en finalplats fyra av eleverna.

– Hur ofta händer det att man skickar in något på skoj och så går det så långt? Nu är man ju glad att man skickade in, säger Emma Persson.

Avgörs i Stockholm

Bland jurymedlemmarna som valde ut de tio finalisterna finns bland annat Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen och före detta friidrottaren Carolina Klüft. Vem som vinner SM i fågelholk avgörs på söndag både genom resultatet av omröstning på naturskyddsföreningens hemsida och direkt på mässan Nordiska Trädgårdar där de tio finalholkarna ställs ut. Mässan äger rum den 20-23 mars på Stockholmsmässan.

Av 270 bidrag var Greenhouse, fågelholken gjord av fyra elever på Lichron teknikgymnasium i Skövde, en av de tio som valdes till final. Emma Persson, Victor Landström, Pontus Svensson och Axel Larsson är skaparna av den gröna holken där de satsat på en lite annorlunda form.

– Det finns ju inte jättemånga trekantiga holkar så det var lite roligt, säger Emma Persson.

Oväntad finalplats

Det började som en uppgift i en kurs i skolan där alla elever gruppvis skulle skapa varsin fågelholk. Att bidragen sedan skickades in till tävlingen var mest på skoj men resulterade något överraskande i en finalplats fyra av eleverna.

– Hur ofta händer det att man skickar in något på skoj och så går det så långt? Nu är man ju glad att man skickade in, säger Emma Persson.

Avgörs i Stockholm

Bland jurymedlemmarna som valde ut de tio finalisterna finns bland annat Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen och före detta friidrottaren Carolina Klüft. Vem som vinner SM i fågelholk avgörs på söndag både genom resultatet av omröstning på naturskyddsföreningens hemsida och direkt på mässan Nordiska Trädgårdar där de tio finalholkarna ställs ut. Mässan äger rum den 20-23 mars på Stockholmsmässan.

  • Ellen Borell