20 mar 2014 17:15

23 jan 2015 15:40

Abetsförmedlingen och Försvarsmakten jobbar tillsammans

Genom ett samarbete ska Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten i Skaraborg underlätta för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Under torsdagen undertecknades en avsiktsförklaring på Skaraborgs regemente.

Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten i Skaraborg är först i landet med ett samarbete om så kallad yrkesintroduktionsanställning. I ett pilotprojekt kommer 20 personer erbjudas möjlighet att matchas mot något av Försvarsmaktens partnerföretag.

– Det här är inte bara en reform för oss, utan en samhällsreform, deklarerar Fredrik Ståhlberg som är regementschef på P4.

Av de 3 000 soldater som Försvarsmakten i Skaraborg har behov av att rekrytera framöver kommer mer än hälften att bli deltidstjänstgörande, efter yrkesutbildningen på nio månader. Yrkesintroduktionsanställningen ska underlätta en karriärväxling för de som genomgått Försvarsmaktens utbildning, men som saknar erfarenhet från ett civilt yrke.

– Arbetsförmedlingen hjälper oss att sortera in och välja ut kandidater redan från början, för att ingen ska luras att söka fel. De kommer att arbeta periodvis åt försvarsmakten, men får på det här viset möjlighet till en längre karriär och inkomst, förklarar HR-chef Anders Poutiainen.

Under tiden som soldaterna är anställda av Försvarsmakten får de yrkesvägledning av Arbetsförmedlingen, något som annars inte erbjuds den som har en anställning.

– Man skulle kunna likna det vid att de är varslade och blir av med jobbet efter nio månader, för att enkelt förklara det, säger Niklas Pettersson som är branschstrateg på Arbetsförmedlingen i nordvästra Götaland.

Anders Poutiainen gillar dock inte ordet "varsel", utan förklarar att en deltidsanställning inom Försvaret kan innebära en arbetsvecka här och tre arbetsveckor där. På detta vis minskar ovissheten om soldaternas framtid.

Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten i Skaraborg är först i landet med ett samarbete om så kallad yrkesintroduktionsanställning. I ett pilotprojekt kommer 20 personer erbjudas möjlighet att matchas mot något av Försvarsmaktens partnerföretag.

– Det här är inte bara en reform för oss, utan en samhällsreform, deklarerar Fredrik Ståhlberg som är regementschef på P4.

Av de 3 000 soldater som Försvarsmakten i Skaraborg har behov av att rekrytera framöver kommer mer än hälften att bli deltidstjänstgörande, efter yrkesutbildningen på nio månader. Yrkesintroduktionsanställningen ska underlätta en karriärväxling för de som genomgått Försvarsmaktens utbildning, men som saknar erfarenhet från ett civilt yrke.

– Arbetsförmedlingen hjälper oss att sortera in och välja ut kandidater redan från början, för att ingen ska luras att söka fel. De kommer att arbeta periodvis åt försvarsmakten, men får på det här viset möjlighet till en längre karriär och inkomst, förklarar HR-chef Anders Poutiainen.

Under tiden som soldaterna är anställda av Försvarsmakten får de yrkesvägledning av Arbetsförmedlingen, något som annars inte erbjuds den som har en anställning.

– Man skulle kunna likna det vid att de är varslade och blir av med jobbet efter nio månader, för att enkelt förklara det, säger Niklas Pettersson som är branschstrateg på Arbetsförmedlingen i nordvästra Götaland.

Anders Poutiainen gillar dock inte ordet "varsel", utan förklarar att en deltidsanställning inom Försvaret kan innebära en arbetsvecka här och tre arbetsveckor där. På detta vis minskar ovissheten om soldaternas framtid.

  • Emma Brännman