20 mar 2014 06:15

23 jan 2015 15:40

"Nonchalant bemötta av polisen"

När företaget Relacom drabbats av inbrott var beskedet från polisen att de inte kom.
– Vi fick rådet att städa upp, inte aktuellt med någon spårsäkring alltså. Nonchalant och oacceptabelt, dundrar företagets Christer Johansson.

Vid halvsju på onsdagsmorgonen anlände den förste anställde till Relacom. Han upptäckte direkt den krossade rutan, på husets baksida mot Östra leden och Timboholmsrondellen, och snart därefter också de uppbrutna kontorsrummen och oredan i lokalerna.

Polisen kom inte

– Han ringde direkt till polisen på 11414 och hamnade i Göteborg, han fick vänta i över 20 minuter och när han fick tala med en person uppgav han sitt ärende. Han fick frågan om något var stulet och sade att det han kunde se utan att röra omkring för mycket på brottsplatsen var att sju datorer stulits, berättar Bo Eriksson, driftsstöd på Relacom Skaraborg.

Men det skulle snart visa sig att det inte spelade någon roll om han ”rörde till” och därmed förstörde spår efter gärningsmännen. För polisen kom inte.

– Han fick beskedet, efter att telefonisten försvunnit ett tag för att tala med ledningscentralen, att vi skulle städa upp själva och därefter göra en inventering av vad som stulits. De skulle inte skicka någon patrull.

Irritation på företaget

Det beskedet fick Christer Johansson, områdeschef Relacom Skaraborg, och Bo Eriksson – och övriga på kontoret också – att gå i taket.

– Det inte bara sju datorer som har stulits, för oss är de här datorerna så mycket mer. De är mätinstrument, teknikernas arbetsverktyg och de innehåller vårt ordersystem. Stölden innebär att vi delvis drabbas av ett ovälkommet produktionsstopp, säger Christer Johansson.

– Men också, är det så här man ska behandla skattebetalare? När de inte säkrar några spår lär de ju heller inte kunna få fast de skyldiga. När vi går in med kvasten förstör vi ju eventuella spår. Jag är förundrad och bestört.

Andra inbrott

Johansson berättar om andra incidenter när man upplevt nonchalans från polisen och där man faktiskt också själva agerat ”utredare”.

Bo Eriksson säger också att det talas allmänt bland företagare i Skövde att polisen inte längre skickas ut på företagsinbrott.

– Det är uppfattningen i alla fall. Just nu känns det extra konstigt att de inte kom eftersom andra Skövdeföretag också haft inbrott samma natt. Det kan ju faktiskt röra sig om samma gärningsmän.

Vid halvsju på onsdagsmorgonen anlände den förste anställde till Relacom. Han upptäckte direkt den krossade rutan, på husets baksida mot Östra leden och Timboholmsrondellen, och snart därefter också de uppbrutna kontorsrummen och oredan i lokalerna.

Polisen kom inte

– Han ringde direkt till polisen på 11414 och hamnade i Göteborg, han fick vänta i över 20 minuter och när han fick tala med en person uppgav han sitt ärende. Han fick frågan om något var stulet och sade att det han kunde se utan att röra omkring för mycket på brottsplatsen var att sju datorer stulits, berättar Bo Eriksson, driftsstöd på Relacom Skaraborg.

Men det skulle snart visa sig att det inte spelade någon roll om han ”rörde till” och därmed förstörde spår efter gärningsmännen. För polisen kom inte.

– Han fick beskedet, efter att telefonisten försvunnit ett tag för att tala med ledningscentralen, att vi skulle städa upp själva och därefter göra en inventering av vad som stulits. De skulle inte skicka någon patrull.

Irritation på företaget

Det beskedet fick Christer Johansson, områdeschef Relacom Skaraborg, och Bo Eriksson – och övriga på kontoret också – att gå i taket.

– Det inte bara sju datorer som har stulits, för oss är de här datorerna så mycket mer. De är mätinstrument, teknikernas arbetsverktyg och de innehåller vårt ordersystem. Stölden innebär att vi delvis drabbas av ett ovälkommet produktionsstopp, säger Christer Johansson.

– Men också, är det så här man ska behandla skattebetalare? När de inte säkrar några spår lär de ju heller inte kunna få fast de skyldiga. När vi går in med kvasten förstör vi ju eventuella spår. Jag är förundrad och bestört.

Andra inbrott

Johansson berättar om andra incidenter när man upplevt nonchalans från polisen och där man faktiskt också själva agerat ”utredare”.

Bo Eriksson säger också att det talas allmänt bland företagare i Skövde att polisen inte längre skickas ut på företagsinbrott.

– Det är uppfattningen i alla fall. Just nu känns det extra konstigt att de inte kom eftersom andra Skövdeföretag också haft inbrott samma natt. Det kan ju faktiskt röra sig om samma gärningsmän.