25 mar 2014 15:36

23 jan 2015 15:28

Skövdebor offer för Mopedligan

De siktade in sig på guld- och silverföremål. Vid ett 50-tal inbrott i länet, varav flera i Skövde, stals gods för tre miljoner kronor. Nu åtalas fyra män, en av dem från Falköping, i den så kallade mopedligan.

Polisen har utrett en stöldhärva där över tusen stulna föremål har hittats – utredningen tog fart i november när två misstänkta inbrottstjuvar greps. Under tisdagen åtalades fyra män vid Uddevalla tingsrätt misstänkta för inblandning.

Inbrott i Skövde

Två av männen – 22-åringen från Falköping och en 37-åring från Sollebrunn – åtalas misstänkta för att ha begått de grova stölderna. De ska ha åkt omkring på mopeder och gjort inbrott i hus och gårdar i Västra Götalands län under förra året. Människor i Skövde och Falköping drabbades av männens framfart. De stal framförallt guld- och silversmycken – små dyrbara föremål som också fick plats i deras ryggsäckar. Det stulna godset ska sedan ha lämnats över till två andra män – en 22-åring utan känd adress och en 22-åring från Nödinge – som misstänks ha sålt föremålen vidare eller smält ned smyckena till guldtackor.

Dna-spår

Polisen uppger själva på sin hemsida att man kom männen på spåren bland annat genom iakttagelser om två män på moped som setts byta kläder vid en vändplats i skogen. Dessutom dna-spår från bland annat en cigarettfimp som hittades på platsen och som gav träff i polisens personregister. Utredarna gick sedan igenom transaktioner på betal- och bensinkort för att få grepp om i vilket område de misstänkta rörde sig i. Med hjälp av övervakningsfilmer, mobilpositionering och telefonavlyssning kunde de två huvudmisstänkta ringas in.

– Vi har arbetat metodiskt med samlad analys från början till slut i den här utredningen, säger Robert Stenberg, kommissarie för Operation Kofot, en riktad insats mot bostadsinbrott i polisområde Fyrbodal Västra Götalands län.

120 målsägande är direkt berörda av åtalet, många av dem har fått tillbaka sina värdesaker.

Både 22-åringen från Falköping och 37-åringen är tidigare dömda för stölder och häleri.

Polisen har utrett en stöldhärva där över tusen stulna föremål har hittats – utredningen tog fart i november när två misstänkta inbrottstjuvar greps. Under tisdagen åtalades fyra män vid Uddevalla tingsrätt misstänkta för inblandning.

Inbrott i Skövde

Två av männen – 22-åringen från Falköping och en 37-åring från Sollebrunn – åtalas misstänkta för att ha begått de grova stölderna. De ska ha åkt omkring på mopeder och gjort inbrott i hus och gårdar i Västra Götalands län under förra året. Människor i Skövde och Falköping drabbades av männens framfart. De stal framförallt guld- och silversmycken – små dyrbara föremål som också fick plats i deras ryggsäckar. Det stulna godset ska sedan ha lämnats över till två andra män – en 22-åring utan känd adress och en 22-åring från Nödinge – som misstänks ha sålt föremålen vidare eller smält ned smyckena till guldtackor.

Dna-spår

Polisen uppger själva på sin hemsida att man kom männen på spåren bland annat genom iakttagelser om två män på moped som setts byta kläder vid en vändplats i skogen. Dessutom dna-spår från bland annat en cigarettfimp som hittades på platsen och som gav träff i polisens personregister. Utredarna gick sedan igenom transaktioner på betal- och bensinkort för att få grepp om i vilket område de misstänkta rörde sig i. Med hjälp av övervakningsfilmer, mobilpositionering och telefonavlyssning kunde de två huvudmisstänkta ringas in.

– Vi har arbetat metodiskt med samlad analys från början till slut i den här utredningen, säger Robert Stenberg, kommissarie för Operation Kofot, en riktad insats mot bostadsinbrott i polisområde Fyrbodal Västra Götalands län.

120 målsägande är direkt berörda av åtalet, många av dem har fått tillbaka sina värdesaker.

Både 22-åringen från Falköping och 37-åringen är tidigare dömda för stölder och häleri.