26 mar 2014 20:00

23 jan 2015 15:40

Skövdekockar vidare i skolmats-SM

Helenas skogsträdgård avancerar vidare inom Skolmatsgastro – SM i skolmat. Kockarna Micaela Johansson Fehrm, Elin Strömberg och Emmelie Svensson är nu i final.

För en månad sedan besökte en jury restaurangen på Helenaskolan, där lagledaren Micaela Johansson Fehrm arbetar.

Vad sa juryn efter besöket?

– Helt ärligt så har jag inte hört vad de tyckte. Men Brian Mårtensen som var med då ringde mig vid halv tio under onsdagsmorgonen och gratulerade till finalplatsen.

Och då sa du..?

– Inte så mycket. Jag blev stum och paff. Eller, jag tackade. Det var såklart jättekul! Sedan dess har jag fått lite information på mejlen om hur det sak gå till. Det är fem veckor kvar till finalen och någon gång innan dess kommer kockarna Brian Mårtensen och Kurt Weid till oss och kikar lite i köket för en genomgång av tävlingen.

Är ni förberedda inför finalen och har planen klar för er?

– Vi åker upp och lagar riktigt bra mat med glädje – matglädje helt enkelt. Det går inte att göra så mycket mer än att laga den mat vi skickat in recept på. Men det är viktigt att ha roligt också. Vi var i final förra året också men det är lite annorlunda i år. Nu ska vi laga 37 tallrikar per rätt, tror jag. 30 portioner och fem till juryn samt två till fotografering. Så det är större än sist.

Hinner ni träna ihop er mer än ni redan gjort inför finalen?

– Ja, det ska vi hinna. Vi är tre kockar från tre kök i laget, så vi är inte sammansvetsade på det sättet, men vi drar alla åt samma håll ändå. Nu ska vi ta det här!

För en månad sedan besökte en jury restaurangen på Helenaskolan, där lagledaren Micaela Johansson Fehrm arbetar.

Vad sa juryn efter besöket?

– Helt ärligt så har jag inte hört vad de tyckte. Men Brian Mårtensen som var med då ringde mig vid halv tio under onsdagsmorgonen och gratulerade till finalplatsen.

Och då sa du..?

– Inte så mycket. Jag blev stum och paff. Eller, jag tackade. Det var såklart jättekul! Sedan dess har jag fått lite information på mejlen om hur det sak gå till. Det är fem veckor kvar till finalen och någon gång innan dess kommer kockarna Brian Mårtensen och Kurt Weid till oss och kikar lite i köket för en genomgång av tävlingen.

Är ni förberedda inför finalen och har planen klar för er?

– Vi åker upp och lagar riktigt bra mat med glädje – matglädje helt enkelt. Det går inte att göra så mycket mer än att laga den mat vi skickat in recept på. Men det är viktigt att ha roligt också. Vi var i final förra året också men det är lite annorlunda i år. Nu ska vi laga 37 tallrikar per rätt, tror jag. 30 portioner och fem till juryn samt två till fotografering. Så det är större än sist.

Hinner ni träna ihop er mer än ni redan gjort inför finalen?

– Ja, det ska vi hinna. Vi är tre kockar från tre kök i laget, så vi är inte sammansvetsade på det sättet, men vi drar alla åt samma håll ändå. Nu ska vi ta det här!

  • Carl Johan Hjerpe