27 mar 2014 06:10

23 jan 2015 15:28

God man dömd till tre års fängelse

FÄNGELSE. I flera års tid lurade en kvinna från östra Skaraborg personer som hon var god man för och föreningar på sammanlagt åtta miljoner kronor. På onsdagen dömdes hon till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde under onsdagen kvinnan till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Tingsrätten konstaterar att det handlar om mycket höga belopp, flera av brotten har också riktats mot personer som varit i ett extra utsatt läge och för att dölja brottsligheten har kvinnan systematiskt förfalskat handlingar.

Tre års fängelse

Kvinnan polisanmälde sig själv 2010, men det tar domstolen ingen hänsyn till. Man framhåller att kvinnan insett att hon skulle bli anmäld av anhöriga till dem hon lurat. ”Uttrycket omvändelse under galgen beskriver nog ganska väl hennes åtgärder”, säger tingsrätten i domen. Dessutom begick hon ytterligare brott efter polisanmälan.

Tingsrätten anser inte att det finns några skäl att mildra påföljden och dömer kvinnan till tre års fängelse.

Hon var under 2004 till 2010 förordnad att vara god man för fyra personer. Hon hade ansvaret för deras ekonomi och hade tillgång till deras bankkonton.

Anmälde till polisen

När anhöriga till en av dem hon var god man för (läs mer i artikeln här under) började ana oråd 2010, polisanmälde kvinnan sig själv. Dagen efter polisanmälde de anhöriga henne och en omfattande utredning tog vid. Kvinnan hade lurat personerna på mellan 130 000 kronor och 2,1 miljoner – sammanlagt 2,8 miljoner kronor.

I december förra året åtalades hon för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren ansåg att hon hade missbrukat sin företroendeställning. De fyra personerna, två av dem är döda och där är det dödsboet som är målsägande, krävde skadestånd på i huvudsak motsvarande summa hon lurat dem på. Ett av skadeståndskraven ogillades av tingsrätten.

Kvinnan har erkänt

Kvinnan döms också för andra fall av grov trolöshet mot huvudman. I sitt yrke hade hon ansvar för flera föreningars ekonomi. Mellan åren 2005 och 2012 förde hon vid ett stort antal tillfällen över föreningarnas pengar till sitt eget konto. Summorna varierade från 63 000 kronor till 3,2 miljoner kronor – sammanlagt 5,2 miljoner.

Vissa av brotten begick hon efter det att hon polisanmält sig själv 2010. Hon hittade nämligen en internetdosa gällande en av föreningarna i skrivbordslådan hos den som tagit över hennes uppgifter efter att polisutredningen inletts. Hon tog dosan och förde över ytterligare 1,5 miljoner kronor till sitt eget konto.

Kvinnan ska betala drygt fyra miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde under onsdagen kvinnan till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Tingsrätten konstaterar att det handlar om mycket höga belopp, flera av brotten har också riktats mot personer som varit i ett extra utsatt läge och för att dölja brottsligheten har kvinnan systematiskt förfalskat handlingar.

Tre års fängelse

Kvinnan polisanmälde sig själv 2010, men det tar domstolen ingen hänsyn till. Man framhåller att kvinnan insett att hon skulle bli anmäld av anhöriga till dem hon lurat. ”Uttrycket omvändelse under galgen beskriver nog ganska väl hennes åtgärder”, säger tingsrätten i domen. Dessutom begick hon ytterligare brott efter polisanmälan.

Tingsrätten anser inte att det finns några skäl att mildra påföljden och dömer kvinnan till tre års fängelse.

Hon var under 2004 till 2010 förordnad att vara god man för fyra personer. Hon hade ansvaret för deras ekonomi och hade tillgång till deras bankkonton.

Anmälde till polisen

När anhöriga till en av dem hon var god man för (läs mer i artikeln här under) började ana oråd 2010, polisanmälde kvinnan sig själv. Dagen efter polisanmälde de anhöriga henne och en omfattande utredning tog vid. Kvinnan hade lurat personerna på mellan 130 000 kronor och 2,1 miljoner – sammanlagt 2,8 miljoner kronor.

I december förra året åtalades hon för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren ansåg att hon hade missbrukat sin företroendeställning. De fyra personerna, två av dem är döda och där är det dödsboet som är målsägande, krävde skadestånd på i huvudsak motsvarande summa hon lurat dem på. Ett av skadeståndskraven ogillades av tingsrätten.

Kvinnan har erkänt

Kvinnan döms också för andra fall av grov trolöshet mot huvudman. I sitt yrke hade hon ansvar för flera föreningars ekonomi. Mellan åren 2005 och 2012 förde hon vid ett stort antal tillfällen över föreningarnas pengar till sitt eget konto. Summorna varierade från 63 000 kronor till 3,2 miljoner kronor – sammanlagt 5,2 miljoner.

Vissa av brotten begick hon efter det att hon polisanmält sig själv 2010. Hon hittade nämligen en internetdosa gällande en av föreningarna i skrivbordslådan hos den som tagit över hennes uppgifter efter att polisutredningen inletts. Hon tog dosan och förde över ytterligare 1,5 miljoner kronor till sitt eget konto.

Kvinnan ska betala drygt fyra miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.