28 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Tiggare kördes bort från skola

STÄNGT. Bostadslösa tiggare sov under en lastbrygga vid Helenaskolan innan de i veckan tvingades bort av Skövde kommun.
Utrymmet under kajen har nu bommats igen med impregnerat virke.

Gruppen – sex–sju personer, men antalet har varierat – har sovit där i omgångar sedan flera veckor tillbaka. Något som upptäcktes av personal vid Helenskolan. Polisen har varit inkopplad och gruppen har flyttat på sig, men kommit tillbaka.

I veckan agerade kommunen som fastighetsägare för att stoppa det tillfälliga boendet. Personal från tekniska jouren och socialjouren besökte i lördags platsen och bad människorna att lämna.

Hittegods

I tisdags bommades hålet igen. De tillhörigheter som hittades lämnades in till polisen som hittegods.

– Vi bad polisen om råd och har agerat efter deras tips. Skolorna ska vara fredade från obehöriga. Det här är privat fastighetsmark där det inte är tillåtet att bo, men det är heller inte människovärdigt att sova där, säger fastighetschefen Ingemar Linusson som tycker att beslutet varit svårt.

– Mänskligt är situationen ett dilemma för den här gruppen och det här är en större samhällsfråga, säger han.

Bara på natten

Utrymmet under lastkajen är cirka en meter högt och marken är täckt av grövre grus. Med sovsäckar och med sina tillhörigheter i kassar har människorna tagit sin tillflykt där under nattetid och i skydd av mörkret.

Vid socialförvaltningen är Lena Ludvigsson chef för vuxenavdelningen. Hon bekräftar för SLA att socialen sedan förra fredagen känt till att en grupp om 6–7 personer sovit under lastbryggan.

– Vår socialjour har sedan dess varit där vid flera tillfällen och även personal från socialförvaltningen har pratat med den här gruppen. Vi vill inte att de ska sova på en skolgård, säger hon.

Har ni gjort vad ni kan för den här gruppen?

– Vi har erbjudit dem möjligheten att komma upp till förvaltningen för att få hjälp, men de har tackat nej och vi kan inte tvinga människor att ta emot hjälp. Vi har möjlighet att erbjuda tillfälligt tak över huvudet på vandrarhem, säger hon.

Okänd ort

Enligt Lena Ludvigsson informerades gruppen om att utrymmet skulle bommas igen senare under veckan och att de inte kunde fortsätta sova där. Var de här människorna har sin tillflyktsort nu visste inte Ludvigsson i går förmiddag.

Hon säger att socialförvaltningen med hjälp av tolk och översatta brev driver ett aktivt arbete med att söka upp de människor som tigger vid olika platser i Skövde. Bedömningen är att de har blivit fler, men att både antalet och individerna varierat. Få har velat ha hjälp eller kontakt med myndigheterna.

Gruppen – sex–sju personer, men antalet har varierat – har sovit där i omgångar sedan flera veckor tillbaka. Något som upptäcktes av personal vid Helenskolan. Polisen har varit inkopplad och gruppen har flyttat på sig, men kommit tillbaka.

I veckan agerade kommunen som fastighetsägare för att stoppa det tillfälliga boendet. Personal från tekniska jouren och socialjouren besökte i lördags platsen och bad människorna att lämna.

Hittegods

I tisdags bommades hålet igen. De tillhörigheter som hittades lämnades in till polisen som hittegods.

– Vi bad polisen om råd och har agerat efter deras tips. Skolorna ska vara fredade från obehöriga. Det här är privat fastighetsmark där det inte är tillåtet att bo, men det är heller inte människovärdigt att sova där, säger fastighetschefen Ingemar Linusson som tycker att beslutet varit svårt.

– Mänskligt är situationen ett dilemma för den här gruppen och det här är en större samhällsfråga, säger han.

Bara på natten

Utrymmet under lastkajen är cirka en meter högt och marken är täckt av grövre grus. Med sovsäckar och med sina tillhörigheter i kassar har människorna tagit sin tillflykt där under nattetid och i skydd av mörkret.

Vid socialförvaltningen är Lena Ludvigsson chef för vuxenavdelningen. Hon bekräftar för SLA att socialen sedan förra fredagen känt till att en grupp om 6–7 personer sovit under lastbryggan.

– Vår socialjour har sedan dess varit där vid flera tillfällen och även personal från socialförvaltningen har pratat med den här gruppen. Vi vill inte att de ska sova på en skolgård, säger hon.

Har ni gjort vad ni kan för den här gruppen?

– Vi har erbjudit dem möjligheten att komma upp till förvaltningen för att få hjälp, men de har tackat nej och vi kan inte tvinga människor att ta emot hjälp. Vi har möjlighet att erbjuda tillfälligt tak över huvudet på vandrarhem, säger hon.

Okänd ort

Enligt Lena Ludvigsson informerades gruppen om att utrymmet skulle bommas igen senare under veckan och att de inte kunde fortsätta sova där. Var de här människorna har sin tillflyktsort nu visste inte Ludvigsson i går förmiddag.

Hon säger att socialförvaltningen med hjälp av tolk och översatta brev driver ett aktivt arbete med att söka upp de människor som tigger vid olika platser i Skövde. Bedömningen är att de har blivit fler, men att både antalet och individerna varierat. Få har velat ha hjälp eller kontakt med myndigheterna.