31 mar 2014 10:00

23 jan 2015 15:40

Jiul gillar svenska traditioner

17-åriga Jiul Suh från Sydkorea är utbytesstudent på Västerhöjd i Skövde.
– Jag tycker om alla traditioner ni har i Sverige. Just nu ser jag fram emot midsommar.

När alla i hennes skola började välja var de skulle läsa vidare någonstans stod Jiul inför ett jobbigt val. Det var lite svårt att bestämma sig och Jiul tyckte att hon behövde lite extra tid för att tänka. Rotary Youth Exchange, en internationell organisation som gör det möjligt för elever att testa hur det känns att vara utbytesstudent, hjälpte henne att hitta ett land. Tills slut var det ett val mellan Östrike och Sverige, med råd av hennes far valde hon att åka till Sverige.

Koreanska och svenska skolor

Precis som i många andra länder runt om världen så har man skoluniformer i Sydkorea. Det betyder att eleverna inte får ha nagellack eller smink, man får inte heller färga håret. Vissa skolor har till och med regler när det gäller frisyrer. I Korea är skoldagen minst 14 timmar lång. Jiul berättar även att relationen mellan lärare och elev är helt annorlunda och det dröjde lite innan hon vande sig vid att kalla sina nya lärare för sina förnamn.

Vad föredrar du då, det koreanska eller svenska sättet?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tyckte att det gick lite för långt i Korea och jag vet egentligen inte så jättemycket om det svenska systemet eftersom jag är inte med på de vanliga lektionerna så mycket. Men utifrån det jag har sett så vore något mittemellan perfekt.

Traditioner och kultur

Med tanke på att Korea och Sverige ligger över 7000 kilometer ifrån varandra så är det inte så jätteförvånade att kulturerna och traditionerna skiljer sig lite. Här i Sverige är det allra mesta av vår populärkultur inspirerad av USA men i Korea är inte utländsk media alls lika populär. Koreas största export är deras musikgenre „K-pop” vars popularitet har vuxit nyligen tack vare låten „Gangnam Style”.

Vad tycker du om hos den svenska kulturen?

– Jag har aldrig lyssnat på svensk musik men jag tycker om alla traditioner som ni har, till exempel att alla kollar på Kalle Anka på julafton. Vi har inte alls samma sak i Korea. Jag gillade det svenska julbordet jättemycket också. Men just nu ser jag fram emot midsommar för att jag har hört så många goda saker om det.

Jiul har en familj hemma som hon självklart saknar men hon har mycket kontakt med dem tack vare Skype. När Jiul kommer hem till Sydkorea så kommer hon att fortsätta med skolan och hon hoppas att hon bestämt sig för vad hon ska plugga för något. Jiul rekommenderar också alla att åka som utbytesstudent.

När alla i hennes skola började välja var de skulle läsa vidare någonstans stod Jiul inför ett jobbigt val. Det var lite svårt att bestämma sig och Jiul tyckte att hon behövde lite extra tid för att tänka. Rotary Youth Exchange, en internationell organisation som gör det möjligt för elever att testa hur det känns att vara utbytesstudent, hjälpte henne att hitta ett land. Tills slut var det ett val mellan Östrike och Sverige, med råd av hennes far valde hon att åka till Sverige.

Koreanska och svenska skolor

Precis som i många andra länder runt om världen så har man skoluniformer i Sydkorea. Det betyder att eleverna inte får ha nagellack eller smink, man får inte heller färga håret. Vissa skolor har till och med regler när det gäller frisyrer. I Korea är skoldagen minst 14 timmar lång. Jiul berättar även att relationen mellan lärare och elev är helt annorlunda och det dröjde lite innan hon vande sig vid att kalla sina nya lärare för sina förnamn.

Vad föredrar du då, det koreanska eller svenska sättet?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tyckte att det gick lite för långt i Korea och jag vet egentligen inte så jättemycket om det svenska systemet eftersom jag är inte med på de vanliga lektionerna så mycket. Men utifrån det jag har sett så vore något mittemellan perfekt.

Traditioner och kultur

Med tanke på att Korea och Sverige ligger över 7000 kilometer ifrån varandra så är det inte så jätteförvånade att kulturerna och traditionerna skiljer sig lite. Här i Sverige är det allra mesta av vår populärkultur inspirerad av USA men i Korea är inte utländsk media alls lika populär. Koreas största export är deras musikgenre „K-pop” vars popularitet har vuxit nyligen tack vare låten „Gangnam Style”.

Vad tycker du om hos den svenska kulturen?

– Jag har aldrig lyssnat på svensk musik men jag tycker om alla traditioner som ni har, till exempel att alla kollar på Kalle Anka på julafton. Vi har inte alls samma sak i Korea. Jag gillade det svenska julbordet jättemycket också. Men just nu ser jag fram emot midsommar för att jag har hört så många goda saker om det.

Jiul har en familj hemma som hon självklart saknar men hon har mycket kontakt med dem tack vare Skype. När Jiul kommer hem till Sydkorea så kommer hon att fortsätta med skolan och hon hoppas att hon bestämt sig för vad hon ska plugga för något. Jiul rekommenderar också alla att åka som utbytesstudent.

  • Carl Reynolds