07 apr 2014 11:19

23 jan 2015 15:41

Skolgrupp kämpar för mänskliga rättigheter

Peppar varandra. Elisabeth Björefeldt, Linnea Sahlberg, Moa Stenholm och Amalia Eklund ville starta en mötesplats för dem som var intresserade av mänskliga rättigheter och som inte hade någonstans att diskutera. Så de bildade Pussytive Thinking på Västerhöjd.

De fyra grundarna går alla samhällslinjen på Västerhöjd, men i två olika klasser. Av en händelse började de diskutera i kafeterian en dag i höstas och kom fram till att de skulle starta en feministisk skolgrupp, som även inkluderar antirasism och HBTQ-frågor. De är partipolitiskt obundna. Istället för att på lektionerna debattera för och emot vissa rättigheter, ville de att elever skulle kunna sitta och diskutera med dem på en helt ny nivå.

– Vi ville skapa en fristad, där man kan diskutera dessa rättigheter med en helt annan startpunkt än vad som finns i klassrummet, förklarar Amalia.

– Det saknades ett forum för till exempel jämställdhetsdebatten i skolan tyckte vi, så vi satte vi upp olika lappar i skolan om hur jämställdheten ser ut i världen idag i hopp om att engagera eleverna. I samband med de lapparna så meddelade vi om vårt uppstartsmöte, säger Linnea.

Gemenskapen viktig

- Vid starten av Pussytive Thinking så kände vi fyra knappt varandra, men nu är vi bästa vänner. Det här ett jättebra sätt att träffa människor ifrån andra program med samma åsikter som en själv, berättar Moa.

– Gemenskapen är superviktig, och vi känner oss bekväma med varandra på mötena, tillägger Elisabeth.

De sysslar inte bara med diskussioner inom gruppen, utan också med utåtriktade aktiviteter. De samlade in 12000 kronor till Musikhjälpen i vintras, då de sålde tygkassar. De har också tillsammans med Amnestys ungdomsgrupp i Skövde samlat in underskrifter för SRR (sexuella och reproduktiva rättigheter). Mest omnämnda i media har de blivit för demonstrationen mot rasism vid SDU:s besök på skolan.

Framtiden är ljus

Just nu diskuterar gruppen vad den ska syssla med i framtiden och vad för aktioner den ska hitta på.

– Tyvärr går vi alla i trean, och slutar till våren, säger Linnea

– Vårt mål är ju att få gruppen att leva kvar, berättar Elisabeth.

Eventuellt så funderar gruppen på att arrangera någon slags version på Prideparad och i övrigt jobbar de med att skriva stadgar och strukturera upp gruppen. Allmänt så vill de att budskapet ska vara solidaritet och kärlek, att vi alla borde stå upp för varandra.

De fyra grundarna går alla samhällslinjen på Västerhöjd, men i två olika klasser. Av en händelse började de diskutera i kafeterian en dag i höstas och kom fram till att de skulle starta en feministisk skolgrupp, som även inkluderar antirasism och HBTQ-frågor. De är partipolitiskt obundna. Istället för att på lektionerna debattera för och emot vissa rättigheter, ville de att elever skulle kunna sitta och diskutera med dem på en helt ny nivå.

– Vi ville skapa en fristad, där man kan diskutera dessa rättigheter med en helt annan startpunkt än vad som finns i klassrummet, förklarar Amalia.

– Det saknades ett forum för till exempel jämställdhetsdebatten i skolan tyckte vi, så vi satte vi upp olika lappar i skolan om hur jämställdheten ser ut i världen idag i hopp om att engagera eleverna. I samband med de lapparna så meddelade vi om vårt uppstartsmöte, säger Linnea.

Gemenskapen viktig

- Vid starten av Pussytive Thinking så kände vi fyra knappt varandra, men nu är vi bästa vänner. Det här ett jättebra sätt att träffa människor ifrån andra program med samma åsikter som en själv, berättar Moa.

– Gemenskapen är superviktig, och vi känner oss bekväma med varandra på mötena, tillägger Elisabeth.

De sysslar inte bara med diskussioner inom gruppen, utan också med utåtriktade aktiviteter. De samlade in 12000 kronor till Musikhjälpen i vintras, då de sålde tygkassar. De har också tillsammans med Amnestys ungdomsgrupp i Skövde samlat in underskrifter för SRR (sexuella och reproduktiva rättigheter). Mest omnämnda i media har de blivit för demonstrationen mot rasism vid SDU:s besök på skolan.

Framtiden är ljus

Just nu diskuterar gruppen vad den ska syssla med i framtiden och vad för aktioner den ska hitta på.

– Tyvärr går vi alla i trean, och slutar till våren, säger Linnea

– Vårt mål är ju att få gruppen att leva kvar, berättar Elisabeth.

Eventuellt så funderar gruppen på att arrangera någon slags version på Prideparad och i övrigt jobbar de med att skriva stadgar och strukturera upp gruppen. Allmänt så vill de att budskapet ska vara solidaritet och kärlek, att vi alla borde stå upp för varandra.

  • Lisa Andersson