07 apr 2014 05:00

23 jan 2015 15:41

Vi firar med Förr och nu

På torsdag fyller SLA 130 år och det tänker vi fira med en födelsedagspresent till er läsare. Alla artiklarna i den populära serien Förr och nu kommer från och med torsdag 10 april att finnas samlade i en pdf-tidning på vår webbsida SLA.se!

Serien Förr och nu, som beskriver det gamla Skövde i text och bild, är väldigt uppskattad bland våra läsare. Första delen publicerades i januari 2012 och lagom till 130-årsjubileet är det dags för del 130 i serien. Men hur började det egentligen? Jag frågade vår reporter Anna Warner som letat upp alla gamla bilder och ansvarar för texterna till serien.

Vad kom det sig att du ville göra en serie om hur det såg ut förr i Skövde?

– Jag skulle skriva en artikel om ett jubileum för badhuset och hittade en gammal artikel i SLA om ett tidigare jubileum. Där hade en kollega plockat fram gamla bilder på badhus i Skövde och då fick jag idén att göra något liknande om andra byggnader och miljöer. Den första artikeln i serien handlade alltså om Skövde som badort och sedan har det rullat på. Men det var inte förrän efter fem-sex delar som vi hittade formen att jämföra de gamla bilderna med hur det ser ut i dag.

Var kommer alla bilder ifrån?

– De flesta har jag hittat i stadsmuseets fotoarkiv, men många kommer också från Stig Jacobsson, som numera tyvärr är avliden. Men hans son, Stig-Arne Jacobsson, har vänligt nog delat med sig av sin fars gamla fotoalbum. Jag har även fått bilder från andra privatpersoner, säger Anna Warner.

Hur har du fått fram alla fakta om bilderna?

– Det finns böcker om Skövdes historia i hembygdsrummet på Stadsbiblioteket. Där har jag hämtat mycket fakta.

Blir det fler artiklar i serien?

– Ett par till är planerade. Sedan får vi se, slutar Anna Warner.

Får man blanda glas och metall?

En läsare har hört av sig och undrar vad som händer om man slänger glas med metallkorken kvar, i glasbehållarna på återvinningsstationen. Sorteras de flaskorna bort? undrar hon.

Jag ringde kundtjänst på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTIAB, som är de som tar hand om allt glas som slängs i återvinningen. Där berättar de att man inte behöver ta bort korkar från flaskorna innan man slänger dem. De sorteras i förädlingsprocessen, där allt material som inte är glas tas bort. Det rena glaset krossas sedan och körs till glasbruk där det smälts ner och görs om till nya flaskor eller andra föremål. Metallerna från korkarna tas också till vara och återvinns.

Förresten är vi så duktiga på återvinning att sex av tio svenska flaskor numera är gjorda av återvunnet glas. Bra jobbat!

En skön vecka i vårsolen önskar jag er alla!

Serien Förr och nu, som beskriver det gamla Skövde i text och bild, är väldigt uppskattad bland våra läsare. Första delen publicerades i januari 2012 och lagom till 130-årsjubileet är det dags för del 130 i serien. Men hur började det egentligen? Jag frågade vår reporter Anna Warner som letat upp alla gamla bilder och ansvarar för texterna till serien.

Vad kom det sig att du ville göra en serie om hur det såg ut förr i Skövde?

– Jag skulle skriva en artikel om ett jubileum för badhuset och hittade en gammal artikel i SLA om ett tidigare jubileum. Där hade en kollega plockat fram gamla bilder på badhus i Skövde och då fick jag idén att göra något liknande om andra byggnader och miljöer. Den första artikeln i serien handlade alltså om Skövde som badort och sedan har det rullat på. Men det var inte förrän efter fem-sex delar som vi hittade formen att jämföra de gamla bilderna med hur det ser ut i dag.

Var kommer alla bilder ifrån?

– De flesta har jag hittat i stadsmuseets fotoarkiv, men många kommer också från Stig Jacobsson, som numera tyvärr är avliden. Men hans son, Stig-Arne Jacobsson, har vänligt nog delat med sig av sin fars gamla fotoalbum. Jag har även fått bilder från andra privatpersoner, säger Anna Warner.

Hur har du fått fram alla fakta om bilderna?

– Det finns böcker om Skövdes historia i hembygdsrummet på Stadsbiblioteket. Där har jag hämtat mycket fakta.

Blir det fler artiklar i serien?

– Ett par till är planerade. Sedan får vi se, slutar Anna Warner.

Får man blanda glas och metall?

En läsare har hört av sig och undrar vad som händer om man slänger glas med metallkorken kvar, i glasbehållarna på återvinningsstationen. Sorteras de flaskorna bort? undrar hon.

Jag ringde kundtjänst på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTIAB, som är de som tar hand om allt glas som slängs i återvinningen. Där berättar de att man inte behöver ta bort korkar från flaskorna innan man slänger dem. De sorteras i förädlingsprocessen, där allt material som inte är glas tas bort. Det rena glaset krossas sedan och körs till glasbruk där det smälts ner och görs om till nya flaskor eller andra föremål. Metallerna från korkarna tas också till vara och återvinns.

Förresten är vi så duktiga på återvinning att sex av tio svenska flaskor numera är gjorda av återvunnet glas. Bra jobbat!

En skön vecka i vårsolen önskar jag er alla!

  • Annica Henriksson