08 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

Fängelsestraff för minkaktivisterna

En kvinna döms av tingsrätten i Skövde till fängelse i 2,5 år för mordbrand, och en man döms till ett års fängelse för olaga hot och olaga intrång. Övriga tre djurrättsaktivister döms också för inblandning i attacker mot minkuppfödare.

Den tio dagar långa rättegången mot de fem minkaktivisterna som hotade och utsatte minkfarmare för andra grova brott – i syfte att få dem att upphöra med sin verksamhet – avslutades för en vecka sedan. Bland annat hotades en Hjobo som tänkte bli minkfarmare.

Åklagaren hade yrkat på minst sex års fängelse för två av aktivisterna. Men av måndagens dom, som är 120 sidor lång och mycket detaljrik, framgår att domstolen har valt betydligt mildare påföljder.

Två fängelsedomar

En 23-årig kvinna från Kumla döms till fängelse i 2,5 år för mordbrand, brott mot griftefriden, skadegörelse, försök till grov skadegörelse, olaga hot och olaga intrång. Men 13 av åtalspunkterna mot henne ogillas.

En 24-åring från Örebro dömdes till ett års fängelse för olaga hot, olaga intrång, skadegörelse, försök till skadegörelse och brott mot griftefriden. Ett flertal åtalspunkter ogillas även gällande honom. Ytterligare tre minkaktivister döms för olaga intrång, ofredande, skadegörelse och medhjälp till skadegörelse. En av dem, en 32-åring från Göteborg döms till skyddstillsyn, en 24-årig kvinna från Uddevalla dömdes till villkorlig dom och dagsböter och en 22-åring från Örebro döms till villkorlig dom.

Likgiltiga inför konsekvenserna

Tingsrätten i Skövde säger i domen att det är tydligt att de fem har agerat i vad de själva uppfattat som vällovliga syften även om de samtidigt varit helt likgiltiga inför de konsekvenser deras handlade fått. Att de tilltalade haft dessa i sina egna ögon vällovliga syften påverkar dock inte tingsrättens uppfattning, vare sig när det gäller bedömningen av straffvärdet eller valet av påföljd. De måste också ha insett att deras handlande var brottsligt, konstaterar domstolen.

En av de drabbade minkfarmarna säger till TT att han är besviken på domen och att han förmodligen kommer att överklaga.

Åklagaren har ännu inte beslutat om domen ska överklagas. Sista dag för överklagande är den 28 april.

Den tio dagar långa rättegången mot de fem minkaktivisterna som hotade och utsatte minkfarmare för andra grova brott – i syfte att få dem att upphöra med sin verksamhet – avslutades för en vecka sedan. Bland annat hotades en Hjobo som tänkte bli minkfarmare.

Åklagaren hade yrkat på minst sex års fängelse för två av aktivisterna. Men av måndagens dom, som är 120 sidor lång och mycket detaljrik, framgår att domstolen har valt betydligt mildare påföljder.

Två fängelsedomar

En 23-årig kvinna från Kumla döms till fängelse i 2,5 år för mordbrand, brott mot griftefriden, skadegörelse, försök till grov skadegörelse, olaga hot och olaga intrång. Men 13 av åtalspunkterna mot henne ogillas.

En 24-åring från Örebro dömdes till ett års fängelse för olaga hot, olaga intrång, skadegörelse, försök till skadegörelse och brott mot griftefriden. Ett flertal åtalspunkter ogillas även gällande honom. Ytterligare tre minkaktivister döms för olaga intrång, ofredande, skadegörelse och medhjälp till skadegörelse. En av dem, en 32-åring från Göteborg döms till skyddstillsyn, en 24-årig kvinna från Uddevalla dömdes till villkorlig dom och dagsböter och en 22-åring från Örebro döms till villkorlig dom.

Likgiltiga inför konsekvenserna

Tingsrätten i Skövde säger i domen att det är tydligt att de fem har agerat i vad de själva uppfattat som vällovliga syften även om de samtidigt varit helt likgiltiga inför de konsekvenser deras handlade fått. Att de tilltalade haft dessa i sina egna ögon vällovliga syften påverkar dock inte tingsrättens uppfattning, vare sig när det gäller bedömningen av straffvärdet eller valet av påföljd. De måste också ha insett att deras handlande var brottsligt, konstaterar domstolen.

En av de drabbade minkfarmarna säger till TT att han är besviken på domen och att han förmodligen kommer att överklaga.

Åklagaren har ännu inte beslutat om domen ska överklagas. Sista dag för överklagande är den 28 april.