10 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

Ännu en anmälan

Här ser ni SLA:s senaste design, vad tycker ni? Lite mer text på sidan, inte en massa bilder som stör läsningen, mer omväxling i layouten ...

Nej det är inte första april idag. Det är tionde april som råkar vara SLA:s födelsedag och därför har vi dammat av hur tidningen såg ut i sin allra första utgåva för exakt 130 år sedan. Eller för att vara ännu ärligare så har redigerarmäster Claes Bonde varit tidningsvärldens svar på Indiana Jones och efter en äventyrlig arkeologisk utgrävning återskapat det gamla utseendet så nära som bara har varit möjligt.

Grundaren Johan Isakssons programförklaring från nådens år 1884 finns mitt över denna sida. Det har hänt lite sedan dess. Skaraborgs Läns Annonsblad är Skaraborgs Allehanda nu, men vi envisas med att skjuta in ett L i förkortningen till minne av det län som en gång var. Vi lystrar även till ”Gresablat” när någon skriker det efter oss på stan.

Texterna är längre, färre och mindre präglade av politiskt färg eller halvhjärtade försök att berätta en rolig historia. (Undantaget mina egna bidrag på sidan två till vardags.) Förnamn skrivs ut i stället för att ha de underbara förkortningarna där bara första stavelsen finns med. Och vi kommer ut oftare också – det har varierat mellan en gång i veckan till dagens utgivningstakt på sex dagar i veckan i pappersform och hela tiden dygnet runt för den som läser oss i datorn eller mobilen.

Just i den formen passar vi på att fira två 130-jubileum på en gång. I denna tidning publiceras del 130 av Anna Warners populära artikelserie Förr och nu. På SLA.se samlar vi ihop alla 130 delarna i en enda e-tidning. Där precis som på denna förstasida tar vi oss an det förflutna och nutiden på en gång.

Framtiden får vänta tills i morgon.

Nej det är inte första april idag. Det är tionde april som råkar vara SLA:s födelsedag och därför har vi dammat av hur tidningen såg ut i sin allra första utgåva för exakt 130 år sedan. Eller för att vara ännu ärligare så har redigerarmäster Claes Bonde varit tidningsvärldens svar på Indiana Jones och efter en äventyrlig arkeologisk utgrävning återskapat det gamla utseendet så nära som bara har varit möjligt.

Grundaren Johan Isakssons programförklaring från nådens år 1884 finns mitt över denna sida. Det har hänt lite sedan dess. Skaraborgs Läns Annonsblad är Skaraborgs Allehanda nu, men vi envisas med att skjuta in ett L i förkortningen till minne av det län som en gång var. Vi lystrar även till ”Gresablat” när någon skriker det efter oss på stan.

Texterna är längre, färre och mindre präglade av politiskt färg eller halvhjärtade försök att berätta en rolig historia. (Undantaget mina egna bidrag på sidan två till vardags.) Förnamn skrivs ut i stället för att ha de underbara förkortningarna där bara första stavelsen finns med. Och vi kommer ut oftare också – det har varierat mellan en gång i veckan till dagens utgivningstakt på sex dagar i veckan i pappersform och hela tiden dygnet runt för den som läser oss i datorn eller mobilen.

Just i den formen passar vi på att fira två 130-jubileum på en gång. I denna tidning publiceras del 130 av Anna Warners populära artikelserie Förr och nu. På SLA.se samlar vi ihop alla 130 delarna i en enda e-tidning. Där precis som på denna förstasida tar vi oss an det förflutna och nutiden på en gång.

Framtiden får vänta tills i morgon.

  • Nic. Lindstrand