13 apr 2014 14:24

23 jan 2015 15:41

Högtidligt firande av Ryttmästarbostället

Skål för konungen, celebra gäster och kanonskott. I lördags firade Ryttmästarbostället 20- årsjubileum.
– Jag vill samla och tacka alla för att det kommit till stånd, berättar Bernhard Englund, kavallerimajor.

Under lördagen bjöd Bernhard Englund på fest för att fira 20-årsjubileet av ryttmästarbostället, en historisk gård med originalbyggnader och rekonstruktioner av hus från 1600- och 1700- tal och militära samlingar av antika föremål. 1995 invigde HM Kung Carl XVI Gustaf med en salut. Under aftonen, 20 år senare invigdes festen med mullrande kanonskott över Simsjön.

– Vi kommer skjuta oavsett väder, det blir väldigt spektakulärt. Det kommer dåna ut så nackhåren reser sig på andra sidan sjön, menar Bernhard Englund.

Snittar och bubbel

Ett sextiotal inbjudna gäster var på plats för att ta del av firandet. Många uppmärksammade med presenter och blommor. Utanför byggnaden bjöds på snittar med bubbel och ryttmästarbrännvin gjort på recept från 1700-talet. Med varsitt glas i handen stod Håkan Järpe och Ingemar Lundell vid sidan av husgaveln.

– Det är äldre byggnader som har flyttats hit, vi har varit med och byggt upp det här under 1994, det är unikt, säger de båda.

Underhållning

Inne i museet hängde sablar bland kristallkronor och antika möbler. Efter att ha hälsat alla välkomna sjöng de tillsammans ”Ur svenska hjärtans djup”. Gästerna höjde glasen och efter traditionsenlig sed tillägnades första skålen åt Hans Majestät Konungen. Mitt i talet dök en förklädd majestät upp för att delta i festligheterna. De drack och skämtade tillsammans.

– Kör försiktigt hem, ropade Bernhard efteråt till mångas förtjusning.

Under lördagen bjöd Bernhard Englund på fest för att fira 20-årsjubileet av ryttmästarbostället, en historisk gård med originalbyggnader och rekonstruktioner av hus från 1600- och 1700- tal och militära samlingar av antika föremål. 1995 invigde HM Kung Carl XVI Gustaf med en salut. Under aftonen, 20 år senare invigdes festen med mullrande kanonskott över Simsjön.

– Vi kommer skjuta oavsett väder, det blir väldigt spektakulärt. Det kommer dåna ut så nackhåren reser sig på andra sidan sjön, menar Bernhard Englund.

Snittar och bubbel

Ett sextiotal inbjudna gäster var på plats för att ta del av firandet. Många uppmärksammade med presenter och blommor. Utanför byggnaden bjöds på snittar med bubbel och ryttmästarbrännvin gjort på recept från 1700-talet. Med varsitt glas i handen stod Håkan Järpe och Ingemar Lundell vid sidan av husgaveln.

– Det är äldre byggnader som har flyttats hit, vi har varit med och byggt upp det här under 1994, det är unikt, säger de båda.

Underhållning

Inne i museet hängde sablar bland kristallkronor och antika möbler. Efter att ha hälsat alla välkomna sjöng de tillsammans ”Ur svenska hjärtans djup”. Gästerna höjde glasen och efter traditionsenlig sed tillägnades första skålen åt Hans Majestät Konungen. Mitt i talet dök en förklädd majestät upp för att delta i festligheterna. De drack och skämtade tillsammans.

– Kör försiktigt hem, ropade Bernhard efteråt till mångas förtjusning.

  • Frans Nilsson