13 apr 2014 21:22

23 jan 2015 15:41

Jazzsolister i kvartettsång

Vokaljazz, bassolon och sångduetter. I lördags framförde Jazz Vocal Unit kvartettsång på stadsteaterns scen. En musikalisk buffé av välkända låtar.

Under lördagskvällen uppträdde Jazz Vocal Unit på stadsteatern. Ett relativt nytt projekt bestående av de fyra solisterna Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson, Vivian Buczek och Peter Asplund. Gruppen framförde ett potpurri av erkända låtar som de flesta kände igen.

– Idén dök upp från Svante Thuresson under en gemensam tågresa, varför slås vi inte ihop alla fyra solister och gör en kvartett. Alla tände på idén direkt, nu är vi ute på tredje turnén och håller på att spela in en cd, berättar Claes Crona, pianist och kapellmästare.

Blandad repertoar

Under konserten blandades duetter med kvartettsång, instrumentala solon och scat, som innebär att sjunga en melodi utan text och på improvisation, en teknik som uppfanns av Louis Armstrong. De flesta låtar hämtades ur American Songbook, en kulturskatt av populära 1900-tals låtar framförallt från Broadway. Under aftonen bjöds bland annat på ”All That Jazz”, ”Jet Set” och ”Invitation”. I pausen strömmade publiken ut, Lars och Heli Kullberg berättade om deras intryck.

– De är jätteproffsiga, Svante Thuresson håller god stil och alla fyra är duktiga. Det är gunget i jazzen som lockar, säger Lars.

Under lördagskvällen uppträdde Jazz Vocal Unit på stadsteatern. Ett relativt nytt projekt bestående av de fyra solisterna Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson, Vivian Buczek och Peter Asplund. Gruppen framförde ett potpurri av erkända låtar som de flesta kände igen.

– Idén dök upp från Svante Thuresson under en gemensam tågresa, varför slås vi inte ihop alla fyra solister och gör en kvartett. Alla tände på idén direkt, nu är vi ute på tredje turnén och håller på att spela in en cd, berättar Claes Crona, pianist och kapellmästare.

Blandad repertoar

Under konserten blandades duetter med kvartettsång, instrumentala solon och scat, som innebär att sjunga en melodi utan text och på improvisation, en teknik som uppfanns av Louis Armstrong. De flesta låtar hämtades ur American Songbook, en kulturskatt av populära 1900-tals låtar framförallt från Broadway. Under aftonen bjöds bland annat på ”All That Jazz”, ”Jet Set” och ”Invitation”. I pausen strömmade publiken ut, Lars och Heli Kullberg berättade om deras intryck.

– De är jätteproffsiga, Svante Thuresson håller god stil och alla fyra är duktiga. Det är gunget i jazzen som lockar, säger Lars.

  • Frans Nilsson