14 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

"Man växer som människa"

Amanda har bott i Skövde hela sitt liv. Ja, ända tills hon i augusti förra året packade sina väskor och for över Atlanten till Kanada och den lilla staden Port Alberni.
– Jag har lärt mig om en annan kultur och fått ett annat perspektiv på världen, berättar hon för Uppslaget.

Amanda Gustavsson, 18 år från Skövde, bor för tillfället i Port Alberni. Staden ligger vid Kanadas västkust och är en stad med runt 25 000 invånare. Anledningen till att resan blev av är för att Amanda träffade en tjej från Kanada här i Sverige som väckte intresset hos henne.

Amanda fick fixa hela resan i stort sätt själv. Hon fick ingen hjälp av någon organisation, fick ansöka till skolan om att få studera där, fixa visum och har haft tre jobb i Sverige för att spara till skolgången i Kanada. Men hon ser det positivt.

– Jag har lärt mig hur mycket jobb det är och det är bra att veta ifall jag skulle hamna i en liknande situation i framtiden, säger Amanda till Uppslaget.

Bor med värdfamilj

Amanda bor med sin värdfamilj som består av mamma, pappa och en son som är lika gammal som henne vilket gör att de går på samma skola. I skolan läser de fyra ämnen från sommar till jul och sedan fyra nya ämnen från jul till sommar. Amanda berättar att hon i höstas läste psykologi, biologi, bakning och outdoor education som kan beskrivas som ungefär scouterna. Amanda berättar att hela skolsystemet skiljer sig från Sveriges skolsystem, exempelvis finns det valmöjlighet till många mer ämnen än vad det gör i Sverige och man går 12 år totalt i skolan istället för Sveriges 13 år. Detta medför att Amanda både kommer att få ta studenten i Kanada och i Sverige. Amandas betyg som hon får i Kanada kommer dock inte räknas här hemma i Sverige och hon får börja 2:an på gymnasiet till skillnad från kompisarna som börjar 3:an.

Var lucia

Under sin tid i Kanada har Amanda hunnit uppleva mycket och både tagit till sig av den kanadensiska kulturen och delat med sig av den svenska. Till exempel har Amanda under sin över Atlanten både hunnit börja spela rugby som är en stor sport i Kanada och ställt upp som lucia där hon då sjöng på svenska. Amanda berättar också att hon kan sakna Sverige ibland men att hon ändå kan hålla kontakten bra med sina kompisar här i Sverige via bland annat Facebook. Hon har under sin resa även hunnit lära sig en hel del om den kanadensiska kulturen. Till exempel berättar hon att kanadensarna äter mycket mer snabbmat än svenskarna och säger förlåt för minsta lilla sak. Hon berättar också med ironi i rösten att kanadensarna är hyfsat lika amerikanarna även om de aldrig själva skulle erkänna det.

Slutligen säger Amanda att hon har haft ett underbart år där hon har träffat många underbara människor och vill uppmana:

– Åk utomlands och träffa människor. Det är viktigt att ha kunskap om andra länder och man växer som människa.

Amanda Gustavsson, 18 år från Skövde, bor för tillfället i Port Alberni. Staden ligger vid Kanadas västkust och är en stad med runt 25 000 invånare. Anledningen till att resan blev av är för att Amanda träffade en tjej från Kanada här i Sverige som väckte intresset hos henne.

Amanda fick fixa hela resan i stort sätt själv. Hon fick ingen hjälp av någon organisation, fick ansöka till skolan om att få studera där, fixa visum och har haft tre jobb i Sverige för att spara till skolgången i Kanada. Men hon ser det positivt.

– Jag har lärt mig hur mycket jobb det är och det är bra att veta ifall jag skulle hamna i en liknande situation i framtiden, säger Amanda till Uppslaget.

Bor med värdfamilj

Amanda bor med sin värdfamilj som består av mamma, pappa och en son som är lika gammal som henne vilket gör att de går på samma skola. I skolan läser de fyra ämnen från sommar till jul och sedan fyra nya ämnen från jul till sommar. Amanda berättar att hon i höstas läste psykologi, biologi, bakning och outdoor education som kan beskrivas som ungefär scouterna. Amanda berättar att hela skolsystemet skiljer sig från Sveriges skolsystem, exempelvis finns det valmöjlighet till många mer ämnen än vad det gör i Sverige och man går 12 år totalt i skolan istället för Sveriges 13 år. Detta medför att Amanda både kommer att få ta studenten i Kanada och i Sverige. Amandas betyg som hon får i Kanada kommer dock inte räknas här hemma i Sverige och hon får börja 2:an på gymnasiet till skillnad från kompisarna som börjar 3:an.

Var lucia

Under sin tid i Kanada har Amanda hunnit uppleva mycket och både tagit till sig av den kanadensiska kulturen och delat med sig av den svenska. Till exempel har Amanda under sin över Atlanten både hunnit börja spela rugby som är en stor sport i Kanada och ställt upp som lucia där hon då sjöng på svenska. Amanda berättar också att hon kan sakna Sverige ibland men att hon ändå kan hålla kontakten bra med sina kompisar här i Sverige via bland annat Facebook. Hon har under sin resa även hunnit lära sig en hel del om den kanadensiska kulturen. Till exempel berättar hon att kanadensarna äter mycket mer snabbmat än svenskarna och säger förlåt för minsta lilla sak. Hon berättar också med ironi i rösten att kanadensarna är hyfsat lika amerikanarna även om de aldrig själva skulle erkänna det.

Slutligen säger Amanda att hon har haft ett underbart år där hon har träffat många underbara människor och vill uppmana:

– Åk utomlands och träffa människor. Det är viktigt att ha kunskap om andra länder och man växer som människa.

  • Oscar Antonsson