15 apr 2014 17:22

23 jan 2015 15:28

Tiggarna vill lämna Skövde

Tiggarna i Skövde har börjat återvända hem. Fyra personer har redan fått hjälp hem av Socialförvaltningen och på fredag åker ytterligare fem personer till Östeuropa.

Under flera veckor har personal vid Socialförvaltningen i Skövde sökt upp tiggare och informerat dem om den hjälp som de kan erbjudas. Det handlar bland annat om akutboende och mat men också om en betald hemresa, och informationen har lämnats på flera språk.

– Under de första fyra veckorna var det ingen som nappade på erbjudandet men i slutet av förra veckan var det fyra personer som ville hem. Vi bokade bussresa åt dem och de lämnade Skövde i fredags, säger Marie Blåder, som är enhetschef vid Socialförvaltningen i Skövde.

Från Skövde är det först tåg till Göteborg som gäller, och därifrån startar sedan bussen som kör mot Östeuropa.

I veckan har ytterligare fem tiggare tackat ja till erbjudandet om hemresa, och de lämnar Skövde på fredag.

– Vi har bokat de biljetter vi kommit över, men det har varit svårt. Särskilt nu i påskveckan, säger Marie Blåder.

Språket har varit en försvårande omständighet i socialförvaltningens arbete, men förutom lappar med översatt information så har personalen använt sig av Google translate – en webbaserad ordbok.

– Vi har använt oss av telefonerna ute på fältet och översatt genom Google translate. Men det tar tid och vi har mest fått fram det mest basala, som tider och vart de ska vara någonstans, säger Marie Blåder.

Under den tid som personal har sökt upp tiggare har många nya ansikten dykt upp, samtidigt som många också försvunnit. Hur många tiggare som finns i Skövde är fortfarande oklart men de fem som lämnar Skövde på fredag är samtliga som socialen stötte på förra veckan.

Hur tiggarna har bott och hur de haft det under tiden i Skövde är delvis oklart, och att många väljer att åka hem nu i dagarna kom inte som en jätteöverraskning.

– Några sade tidigt när vi pratade med dem att de ville åka hem till påsk, och att de därför tackade nej till erbjudandet, säger Marie Blåder.

Socialförvaltningen kommer även i fortsättningen att söka upp tiggare varje vecka men nu är det slut på erbjudandet om fri hemresa.

– Ja, vi beviljar bara en resa, det har vi varit väldigt tydliga med. Kommer de tillbaka till Skövde får de alltså inte en ny resa hem. Men de som nu åker har sagt att de inte vill tillbaka hit. Framöver kommer vi att erbjuda hjälp till ambassaden i stället, till exempel genom tågbiljetter. Vi kommer att fortsätta visa att vi finns och att vi kan hjälpa, säger Maie Blåder.

Ungefär 2 500 kronor per person har det kostat socialförvaltningen att hjälpa tiggarna att komma hem.

Under flera veckor har personal vid Socialförvaltningen i Skövde sökt upp tiggare och informerat dem om den hjälp som de kan erbjudas. Det handlar bland annat om akutboende och mat men också om en betald hemresa, och informationen har lämnats på flera språk.

– Under de första fyra veckorna var det ingen som nappade på erbjudandet men i slutet av förra veckan var det fyra personer som ville hem. Vi bokade bussresa åt dem och de lämnade Skövde i fredags, säger Marie Blåder, som är enhetschef vid Socialförvaltningen i Skövde.

Från Skövde är det först tåg till Göteborg som gäller, och därifrån startar sedan bussen som kör mot Östeuropa.

I veckan har ytterligare fem tiggare tackat ja till erbjudandet om hemresa, och de lämnar Skövde på fredag.

– Vi har bokat de biljetter vi kommit över, men det har varit svårt. Särskilt nu i påskveckan, säger Marie Blåder.

Språket har varit en försvårande omständighet i socialförvaltningens arbete, men förutom lappar med översatt information så har personalen använt sig av Google translate – en webbaserad ordbok.

– Vi har använt oss av telefonerna ute på fältet och översatt genom Google translate. Men det tar tid och vi har mest fått fram det mest basala, som tider och vart de ska vara någonstans, säger Marie Blåder.

Under den tid som personal har sökt upp tiggare har många nya ansikten dykt upp, samtidigt som många också försvunnit. Hur många tiggare som finns i Skövde är fortfarande oklart men de fem som lämnar Skövde på fredag är samtliga som socialen stötte på förra veckan.

Hur tiggarna har bott och hur de haft det under tiden i Skövde är delvis oklart, och att många väljer att åka hem nu i dagarna kom inte som en jätteöverraskning.

– Några sade tidigt när vi pratade med dem att de ville åka hem till påsk, och att de därför tackade nej till erbjudandet, säger Marie Blåder.

Socialförvaltningen kommer även i fortsättningen att söka upp tiggare varje vecka men nu är det slut på erbjudandet om fri hemresa.

– Ja, vi beviljar bara en resa, det har vi varit väldigt tydliga med. Kommer de tillbaka till Skövde får de alltså inte en ny resa hem. Men de som nu åker har sagt att de inte vill tillbaka hit. Framöver kommer vi att erbjuda hjälp till ambassaden i stället, till exempel genom tågbiljetter. Vi kommer att fortsätta visa att vi finns och att vi kan hjälpa, säger Maie Blåder.

Ungefär 2 500 kronor per person har det kostat socialförvaltningen att hjälpa tiggarna att komma hem.

  • Carl Johan Hjerpe