23 apr 2014 21:19

23 jan 2015 15:43

"Cirkeln är sluten"

Annika Östbergs liv har varit allt annat än en dans på rosor. Under onsdagskvällen höll den före detta fängelsefången ett föredrag om sina erfarenheter.

Östberg flyttade som tolvåring till USA med sin mamma som då hade träffat en amerikansk man. Där kom hennes liv snart att urarta och kantats av droger, kriminalitet och prostitution. Det hela nådde sin kulm när hennes dåvarande pojkvän sköt ihjäl två personer, varav en polisman. Trots att Annika inte avlossat något utav skotten dömdes hon till 25 år i amerikanskt fängelse. Först 28 år senare blev hon fri. Under de senaste åren har hon åkt runt och föreläst om sina erfarenheter. När hon under gårdagen äntrade scenen på Skövde stadsteater hade det sålts över 400 biljetter.

– Jag tycker det är intressant att höra hur man kan komma tillbaka till livet efter så lång frånvaro, konstaterade Barbro Dagälv, en av kvällens besökare.

Erfarenheter

Under Östbergs föreläsning fick publiken åka känslomässig berg- och dalbana. Hon delade med sig av sina mest nattsvarta ögonblick, som när hon förlorade sin son, till de mest glädjefulla.

– Mitt liv har faktiskt gått vidare. Det har inträffat så många fantastiska mirakel för mig efter fängelsetiden. Jag bor i Söderhamn och äger mitt eget hem. Det känns som om cirkeln är sluten, konstaterade Östberg.

Åren i fängelset beskriver hon som en mycket svår tid men som samtidigt lärde henne saker.

– Jag lärde mig en värdefull läxa och skapade ett slags förstånd. Man sätter värde på helt andra saker, hur man är på insidan, förklarar hon.

Östberg flyttade som tolvåring till USA med sin mamma som då hade träffat en amerikansk man. Där kom hennes liv snart att urarta och kantats av droger, kriminalitet och prostitution. Det hela nådde sin kulm när hennes dåvarande pojkvän sköt ihjäl två personer, varav en polisman. Trots att Annika inte avlossat något utav skotten dömdes hon till 25 år i amerikanskt fängelse. Först 28 år senare blev hon fri. Under de senaste åren har hon åkt runt och föreläst om sina erfarenheter. När hon under gårdagen äntrade scenen på Skövde stadsteater hade det sålts över 400 biljetter.

– Jag tycker det är intressant att höra hur man kan komma tillbaka till livet efter så lång frånvaro, konstaterade Barbro Dagälv, en av kvällens besökare.

Erfarenheter

Under Östbergs föreläsning fick publiken åka känslomässig berg- och dalbana. Hon delade med sig av sina mest nattsvarta ögonblick, som när hon förlorade sin son, till de mest glädjefulla.

– Mitt liv har faktiskt gått vidare. Det har inträffat så många fantastiska mirakel för mig efter fängelsetiden. Jag bor i Söderhamn och äger mitt eget hem. Det känns som om cirkeln är sluten, konstaterade Östberg.

Åren i fängelset beskriver hon som en mycket svår tid men som samtidigt lärde henne saker.

– Jag lärde mig en värdefull läxa och skapade ett slags förstånd. Man sätter värde på helt andra saker, hur man är på insidan, förklarar hon.