27 apr 2014 16:27

23 jan 2015 15:43

Tror du att det blir krig i Ukraina?

Hallå där, Monica Green som nyligen har utsetts till valobservatör vid presidentvalet i Ukraina den 25 maj.

– Nej, det tror jag inte och jag hoppas verkligen att parterna tar sitt förnuft till fånga och framförallt Ryssland tar ansvar för att inte uppmuntra till ett inbördeskrig. Utvecklingen där varje TT-meddelande visar på ökad spänning är oroväckande.

Hur påverkar utvecklingen ert uppdrag?

– Vi har fått en briefing av UD och förbereder oss för att åka till Kiev några dagar innan valet. Blir valet av ska det mycket till för att vi inte ska åka.

Vad innebär uppdraget för din del?

– Jag är korttidsobservatör och är där strax innan och under valet för att se om valet utförs transparant och säkert. Alla observatörer arbetar två och två och vi gör oanmälda besök i vallokaler under valdagen. Inte ens chauffören som kör oss får på förhand reda på vart vi ska.

Vad tittar ni efter?

– Allmänheten är fri att lämna synpunkter till oss, men vi studerar hur rösterna tas emot och hur sammanräkningen utförs. När jag var utsänd till Vitryssland försökte rösträknarna fly ifrån oss när rösternas skulle köras till valmyndigheten. Vi jagade dem med bil och det var som i en film, men vi lyckades inte följa efter dem. Dagarna efter valet gör korttids- och långtidsobservatörer tillsammans en bedömning av hur valet genomförts.

Monica Green kommer efter presidentvalet berätta om sina erfarenheter vid en sammankomst i Skövde.

– Nej, det tror jag inte och jag hoppas verkligen att parterna tar sitt förnuft till fånga och framförallt Ryssland tar ansvar för att inte uppmuntra till ett inbördeskrig. Utvecklingen där varje TT-meddelande visar på ökad spänning är oroväckande.

Hur påverkar utvecklingen ert uppdrag?

– Vi har fått en briefing av UD och förbereder oss för att åka till Kiev några dagar innan valet. Blir valet av ska det mycket till för att vi inte ska åka.

Vad innebär uppdraget för din del?

– Jag är korttidsobservatör och är där strax innan och under valet för att se om valet utförs transparant och säkert. Alla observatörer arbetar två och två och vi gör oanmälda besök i vallokaler under valdagen. Inte ens chauffören som kör oss får på förhand reda på vart vi ska.

Vad tittar ni efter?

– Allmänheten är fri att lämna synpunkter till oss, men vi studerar hur rösterna tas emot och hur sammanräkningen utförs. När jag var utsänd till Vitryssland försökte rösträknarna fly ifrån oss när rösternas skulle köras till valmyndigheten. Vi jagade dem med bil och det var som i en film, men vi lyckades inte följa efter dem. Dagarna efter valet gör korttids- och långtidsobservatörer tillsammans en bedömning av hur valet genomförts.

Monica Green kommer efter presidentvalet berätta om sina erfarenheter vid en sammankomst i Skövde.