28 apr 2014 08:15

23 jan 2015 15:43

Unga engagerar sig

Klassen Estetmedia 2 E på Västerhöjd är med i tävlingen” Berätta för 100 andra” som handlar om att påverka andra att inte köra rattfull.
– Det är inte bara den som kör rattfull som blir påverkad, säger Elin Göthe till Uppslaget.

Tävlingen ”Berätta för hundra andra” är en tävling som högstadieelever och gymnasieelever kan ställa upp i. Den handlar om att man ska påverka så många människor som möjligt att inte köra påverkade i trafiken. Erik Källefjord, 18 år, går i klassen och är en av tre projektledare. Hans uppgift är att få arbetet att rulla, hjälpa till med fördelningen av arbeten i grupperna och bolla idéer med dem.

Kan vinna 10 000

Erik berättar för Uppslaget att klassen är indelade i olika grupper efter eget val och alla jobbar med att marknadsföra att man inte ska köra påverkad i trafiken. Grupperna tar fram en kampanj som man kan marknadsföra på olika sätt. Några grupper tillverkar affischer och andra filmer. Vinstpotten i tävlingen är tiotusen kronor och om någon av grupperna vinner går pengarna till klasskassan. För pengarna tänker klassen att åka till Prag. För att ett bidrag ska vara en potentiell vinnare måste det påverka många andra människor och Erik tror att några av grupperna har chans att vinna

– Många av grupperna har många banbrytande idéer som kan få folk att tänka efter, säger Erik till Uppslaget.

”Fylletaxi”

Uppslaget träffar också Elin Göthe, 18 år, och Ida Cardesjö, 17 år, som är två av sju tjejer i en grupp med ett annorlunda bidrag. Tjejerna har startat en Facebookgrupp som heter ”Pickup Skaraborg” vars idé går ut på att om man är påverkad av alkohol så ska man kunna skriva till gruppen och en nykter person kanske då svarar och eventuellt skjutsar. Gruppen har självklart lite regler. För att man exempelvis ska få bli medlem måste man vara över 18 år och de som skjutsar får inte ta betalt. Med andra ord får de inte tjäna sina pengar svart. Tjejerna hoppas att de med gruppen ska få folk att inse att man inte ska köra rattfull utan att man istället ska be någon i gruppen om skjuts.

Stoppa rattfylleriet

Tjejerna har delat upp arbetet mellan sig i gruppen. Några av dem har jobbat med att marknadsföra projektet, alltså tillverka broschyrer, affischer och designat logotyp. De andra har jobbat med att skapa Facebooksidan. Tjejerna har även en blogg. Uppslaget frågar tjejerna om deras chans att vinna men tjejerna tycker inte att det viktigaste är att vinna och även om de inte vinner så kommer de att fortsätta driva Facebooksidan. De tycker dock att deras bidrag är bra eftersom det är ett sätt att stoppa rattfylleri.

– Om någon kör rattfull så är det en fara för alla, och det är det som vi vill stoppa, säger Ida Cardesjö.

Tävlingen ”Berätta för hundra andra” är en tävling som högstadieelever och gymnasieelever kan ställa upp i. Den handlar om att man ska påverka så många människor som möjligt att inte köra påverkade i trafiken. Erik Källefjord, 18 år, går i klassen och är en av tre projektledare. Hans uppgift är att få arbetet att rulla, hjälpa till med fördelningen av arbeten i grupperna och bolla idéer med dem.

Kan vinna 10 000

Erik berättar för Uppslaget att klassen är indelade i olika grupper efter eget val och alla jobbar med att marknadsföra att man inte ska köra påverkad i trafiken. Grupperna tar fram en kampanj som man kan marknadsföra på olika sätt. Några grupper tillverkar affischer och andra filmer. Vinstpotten i tävlingen är tiotusen kronor och om någon av grupperna vinner går pengarna till klasskassan. För pengarna tänker klassen att åka till Prag. För att ett bidrag ska vara en potentiell vinnare måste det påverka många andra människor och Erik tror att några av grupperna har chans att vinna

– Många av grupperna har många banbrytande idéer som kan få folk att tänka efter, säger Erik till Uppslaget.

”Fylletaxi”

Uppslaget träffar också Elin Göthe, 18 år, och Ida Cardesjö, 17 år, som är två av sju tjejer i en grupp med ett annorlunda bidrag. Tjejerna har startat en Facebookgrupp som heter ”Pickup Skaraborg” vars idé går ut på att om man är påverkad av alkohol så ska man kunna skriva till gruppen och en nykter person kanske då svarar och eventuellt skjutsar. Gruppen har självklart lite regler. För att man exempelvis ska få bli medlem måste man vara över 18 år och de som skjutsar får inte ta betalt. Med andra ord får de inte tjäna sina pengar svart. Tjejerna hoppas att de med gruppen ska få folk att inse att man inte ska köra rattfull utan att man istället ska be någon i gruppen om skjuts.

Stoppa rattfylleriet

Tjejerna har delat upp arbetet mellan sig i gruppen. Några av dem har jobbat med att marknadsföra projektet, alltså tillverka broschyrer, affischer och designat logotyp. De andra har jobbat med att skapa Facebooksidan. Tjejerna har även en blogg. Uppslaget frågar tjejerna om deras chans att vinna men tjejerna tycker inte att det viktigaste är att vinna och även om de inte vinner så kommer de att fortsätta driva Facebooksidan. De tycker dock att deras bidrag är bra eftersom det är ett sätt att stoppa rattfylleri.

– Om någon kör rattfull så är det en fara för alla, och det är det som vi vill stoppa, säger Ida Cardesjö.

  • Oscar Antonsson