30 apr 2014 18:00

23 jan 2015 15:43

Skövdes tävlingsbidrag fick tummen upp

Tävlingsnerverna för Skövdes tre kockar i Skolmats-SM sattes på prov under generalrepetitionen på Helenaskolan under tisdagen. Inbjudna matgästers höga förväntningar på menyn uppfylldes med råge, men på tisdag gäller det att övertyga den riktiga juryn i Stockholm.

Trerättersmenyn inleddes med pumpasoppa med sidfläsk och syrat äpple.

– Soppa handlar mycket om tillbehören. Pumpa kanske skrämmer en del, men det är mycket potatis i också! säger Micaela.

Därefter serverades en vegetarisk uppstickare bestående av av örtpasta med keso- och chilibullar. Den avslutande huvudrätten som ska falla juryn i smaken består av potatisfritatta med lättrymmad brynt torsk samt myntaost.

Nu återstår endast småjusteringar, rätterna får inte ändras inför tävlingen.

– Det är spikat, men smådetaljer går alltid att ändra, vi får se vilka synpunkter vi får.

”Mat för högstadieelever”

Tävlingsmenyn ska särskilt falla högstadieelever i smaken.

– Ofta är man rädd att inte krydda tillräckligt, men det gör vi. Det kan även ses som lite ovanligt att ha fisk som huvudrätt.

Två av lagmedlemmarna var med och tävlade 2012 då de kom tvåa.

– Vi är ganska sammansvetsade, men dagsformen avgör, säger Mikaela och skyndar vidare i köket.

Allt ska serveras i tid.

– Vi har ganska höga förväntningar, skrattar Gunilla Flink, en av matgästerna som gav tuppen upp åt pumpasoppan.

Tävlingsbidraget kan sedan komma att serveras i kommunens skolkök. Men redan nu har eleverna på Helenaskolan och två förskolor fått pumpasoppa till lunch.

Trerättersmenyn inleddes med pumpasoppa med sidfläsk och syrat äpple.

– Soppa handlar mycket om tillbehören. Pumpa kanske skrämmer en del, men det är mycket potatis i också! säger Micaela.

Därefter serverades en vegetarisk uppstickare bestående av av örtpasta med keso- och chilibullar. Den avslutande huvudrätten som ska falla juryn i smaken består av potatisfritatta med lättrymmad brynt torsk samt myntaost.

Nu återstår endast småjusteringar, rätterna får inte ändras inför tävlingen.

– Det är spikat, men smådetaljer går alltid att ändra, vi får se vilka synpunkter vi får.

”Mat för högstadieelever”

Tävlingsmenyn ska särskilt falla högstadieelever i smaken.

– Ofta är man rädd att inte krydda tillräckligt, men det gör vi. Det kan även ses som lite ovanligt att ha fisk som huvudrätt.

Två av lagmedlemmarna var med och tävlade 2012 då de kom tvåa.

– Vi är ganska sammansvetsade, men dagsformen avgör, säger Mikaela och skyndar vidare i köket.

Allt ska serveras i tid.

– Vi har ganska höga förväntningar, skrattar Gunilla Flink, en av matgästerna som gav tuppen upp åt pumpasoppan.

Tävlingsbidraget kan sedan komma att serveras i kommunens skolkök. Men redan nu har eleverna på Helenaskolan och två förskolor fått pumpasoppa till lunch.

  • Rikard Jansson