06 maj 2014 06:10

23 jan 2015 15:43

Framgång i senaste väljarbarometern

Feministiskt initiativ växer. I nästa vecka bildar FI-medlemmar en lokalgrupp i Skövde.
– Den feministiska rörelsen är i rullning med full kraft, säger Skövdebon Hilda Rolfsdotter.

Den feministiska organisationen som leds av tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman har på kort tid fått flera tusen nya medlemmar. Uppmärksamheten kring FI:s förstamajtåg i Göteborg blev i förra veckan stor när närmare 4 000 personer deltog i demonstrationståget – jämfört med 400 året innan.

Ökning

I opinionsmätningarna är FI också på rejäl frammarsch. I Sifos senaste väljarbarometer inför EU-valet den 25 maj fick Feministiskt initiativ rekordhöga 3,2 procent, en ökning med en hel procentenhet.

– Otroligt glädjande! Det visar att det finns ett starkt stöd för de frågor vi driver, och att de övriga politiska partierna nu faktiskt måste ta oss på allvar, säger Hilda Rolfsdotter, feministisk aktivist och en av initiativtagarna till den lokalgrupp i Skövde som planerar att bildas i nästa vecka.

– Då kommer vi att hålla vårt första möte. Vi är relativt få ännu och har ingen möjlighet att ställa upp i höstens kommunval, utan får rikta in oss på att föra ut vårt budskap i valrörelsen.

Hur jobbar FI i Skaraborg?

– Det finns inget FI-distrikt för Skaraborg ännu, utan nu startas det upp lokalgrupper på flera orter som Falköping, Lidköping och här i Skövde. När det arbetet har satt sig kommer en organisation säkert att växa fram till nästa val.

Riksdagsparti?

I Skövde och Falköping – och i många andra svenska städer – har det den senaste tiden dykt upp flera rosa stolar på offentliga platser, som en del i FI:s ”Ta plats”-kampanj. Rolfsdotter är övertygad om att FI har stora möjligheter att ta plats i ett annat stort offentligt rum till hösten.

– Jag har stora förhoppningar om att FI ska klara riksdagsspärren. FI har satt i gång en rörelse som är på väg att växa och som det finns kraft och styrka i. Det blir allt tydligare att många har tröttnat på de partier som år efter år talar om feminism och jämställdhet utan att det leder till någon förändring, säger Hilda Rolfsdotter.

Den feministiska organisationen som leds av tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman har på kort tid fått flera tusen nya medlemmar. Uppmärksamheten kring FI:s förstamajtåg i Göteborg blev i förra veckan stor när närmare 4 000 personer deltog i demonstrationståget – jämfört med 400 året innan.

Ökning

I opinionsmätningarna är FI också på rejäl frammarsch. I Sifos senaste väljarbarometer inför EU-valet den 25 maj fick Feministiskt initiativ rekordhöga 3,2 procent, en ökning med en hel procentenhet.

– Otroligt glädjande! Det visar att det finns ett starkt stöd för de frågor vi driver, och att de övriga politiska partierna nu faktiskt måste ta oss på allvar, säger Hilda Rolfsdotter, feministisk aktivist och en av initiativtagarna till den lokalgrupp i Skövde som planerar att bildas i nästa vecka.

– Då kommer vi att hålla vårt första möte. Vi är relativt få ännu och har ingen möjlighet att ställa upp i höstens kommunval, utan får rikta in oss på att föra ut vårt budskap i valrörelsen.

Hur jobbar FI i Skaraborg?

– Det finns inget FI-distrikt för Skaraborg ännu, utan nu startas det upp lokalgrupper på flera orter som Falköping, Lidköping och här i Skövde. När det arbetet har satt sig kommer en organisation säkert att växa fram till nästa val.

Riksdagsparti?

I Skövde och Falköping – och i många andra svenska städer – har det den senaste tiden dykt upp flera rosa stolar på offentliga platser, som en del i FI:s ”Ta plats”-kampanj. Rolfsdotter är övertygad om att FI har stora möjligheter att ta plats i ett annat stort offentligt rum till hösten.

– Jag har stora förhoppningar om att FI ska klara riksdagsspärren. FI har satt i gång en rörelse som är på väg att växa och som det finns kraft och styrka i. Det blir allt tydligare att många har tröttnat på de partier som år efter år talar om feminism och jämställdhet utan att det leder till någon förändring, säger Hilda Rolfsdotter.