06 maj 2014 09:00

23 jan 2015 15:43

Ta hand om dina fötter

Lägg fem minuter på dina fötter varje dag. Rådet kommer från fotterapeuten Helena Persson som hoppas att fler tar hand om sina fötter när fothälsodagen nu firas för tionde gången.

– Fötterna står ut med en stor belastning varje dag. Vi står upp och går hela dagarna, och det blir många steg, säger Helena Persson.

Hon är medicinsk fotterapeut och driver mottagningen Fothälsa i centrala Skövde. Under tisdagen uppmärksammar – för tionde året – förbundet Sveriges fotterapeuter fothälsodagen runt om i landet. I år är temat terapeuterna själva och Helena Persson hoppas att dagen kan hjälpa till att sätta fokus på fothälsan.

– Jag brukar fråga om fötterna mår bra, och om de håller till det liv man önskar leva. Det är viktigt att sköta fötterna och ha i tanken när man är 20 år, hur man vill att fötterna ska se ut när man är 60, säger Helena Persson.

Viktigt med egenvård

Ett par misskötta fötter kan innebära problem med exempelvis naglar, hud, leder och muskulatur. En fotvårdsterapeut arbetar både med att förbättra problem och förebygga dem, men Helena Persson säger att det är du själv som jobbar bäst förebyggande.

– En fotterapeut kan aldrig ersätta egenvården. Man får sköta fötterna själv varje dag, men ett par gånger om året bör man gå till en professionell fotterapeut som kan se över fötterna, säger hon,

– Fem minuter egenvård om dagen – det är vad du lägger på tänderna – gör stor skillnad. Men det är lätt att glömma fötterna. På morgonen drar du strumpor över dem direkt, säger Helena Persson.

Genom att göra fotbad, stretcha fötter och tår efter träning, smörja fötterna och även göra lite fotgymnastik då och då har man kommit en lång bit på vägen.

– Man kan göra mycket hemma. Lite enkel fotgymnastik stärker muskulaturen i fötterna, och då får man bättre balans. Bättre balans minskar risken för olyckor, och balans kan man träna upp när som helst. Ett tips är att tåträna när man borstar tänderna, säger Helena Persson.

– Fötterna står ut med en stor belastning varje dag. Vi står upp och går hela dagarna, och det blir många steg, säger Helena Persson.

Hon är medicinsk fotterapeut och driver mottagningen Fothälsa i centrala Skövde. Under tisdagen uppmärksammar – för tionde året – förbundet Sveriges fotterapeuter fothälsodagen runt om i landet. I år är temat terapeuterna själva och Helena Persson hoppas att dagen kan hjälpa till att sätta fokus på fothälsan.

– Jag brukar fråga om fötterna mår bra, och om de håller till det liv man önskar leva. Det är viktigt att sköta fötterna och ha i tanken när man är 20 år, hur man vill att fötterna ska se ut när man är 60, säger Helena Persson.

Viktigt med egenvård

Ett par misskötta fötter kan innebära problem med exempelvis naglar, hud, leder och muskulatur. En fotvårdsterapeut arbetar både med att förbättra problem och förebygga dem, men Helena Persson säger att det är du själv som jobbar bäst förebyggande.

– En fotterapeut kan aldrig ersätta egenvården. Man får sköta fötterna själv varje dag, men ett par gånger om året bör man gå till en professionell fotterapeut som kan se över fötterna, säger hon,

– Fem minuter egenvård om dagen – det är vad du lägger på tänderna – gör stor skillnad. Men det är lätt att glömma fötterna. På morgonen drar du strumpor över dem direkt, säger Helena Persson.

Genom att göra fotbad, stretcha fötter och tår efter träning, smörja fötterna och även göra lite fotgymnastik då och då har man kommit en lång bit på vägen.

– Man kan göra mycket hemma. Lite enkel fotgymnastik stärker muskulaturen i fötterna, och då får man bättre balans. Bättre balans minskar risken för olyckor, och balans kan man träna upp när som helst. Ett tips är att tåträna när man borstar tänderna, säger Helena Persson.

  • Carl Johan Hjerpe