08 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:43

Kristina Eklöf tar kritiken på allvar

Skövdes näringslivschef Kristina Eklöf ser allvarligt på att företagarna upplever sig bli dåligt bemötta av kommunens tjänstemän.
– Det är oroväckande och kräver åtgärder, säger hon.

Att Skövde har tappat mark i Svenskt näringslivs årliga kommunrankning beror till stor del på företagarnas syn på kommunens politiker och tjänstemän. Jämfört med åren 2010 och 2011 då kommunen fick toppbetyg för service, attityd och tillämpning av lagar och regler, har man nu hamnat i skottgluggen för företagarnas missnöje.

Skövdes näringslivschef Kristina Eklöf håller med Kristian Johansson från Svenskt näringsliv i beskrivningen att det är ”illavarslande omdömen” och ”en väckarklocka” för Skövde som tillväxtkommun i Skaraborg.

– Absolut, det är naturligtvis jätteallvarligt. Vi reagerade redan när vi såg förra årets rankning men vi har inte lyckats vända den trenden. Detta måste givetvis utvärderas vidare, säger Eklöf som ändå inte var oförberedd på kritiken:

– I vårt samarbete med Näringslivsforum, och i andra sammanhang där vi möter företagare, så har de här frågorna ibland kommit upp till ytan. Men enkäten visar att vi har mycket arbete framför oss.

Chefer besöker företag

Till viss del har kommunen redan påbörjat arbetet med att förbättra relationen till näringslivet. Det finns en uttalad politisk vilja att Skövde ska tillbaka till toppskiktet i kommunrankningen och inom kort ska 187 chefer på olika kommunala nivåer ut på företagsbesök i Skövde för att byta kunskap och erfarenheter kring ledarskap.

– Det är stor skillnad på att leda en förvaltning och ett företag. I mötet mellan en ”byråkrat” och en entreprenör är det inte alltid ljuv musik uppstår, om man säger så, menar Kristina Eklöf.

David Seiving, ordförande i Näringslivsforum i Skövde, upplever att kommunen är lyhörd för kritiken och att det generellt finns en bra dialog och initiativförmåga till samarbeten i många frågor. De synpunkter som brukar komma fram rör oftast plan- och byggfrågor som vid nyetableringar eller företag som vill expandera.

– Där har kommunen ansträngt sig för att bli tydligare och förbättra bemötandet, även om det ännu inte gett genomslag i undersökningen. Vi kommer även gemensamt med Svenskt näringsliv att gå på djupet med enkätsvaren för att tillsammans hitta åtgärder som kan ta Skövde uppåt på rankningen igen.

Att Skövde har tappat mark i Svenskt näringslivs årliga kommunrankning beror till stor del på företagarnas syn på kommunens politiker och tjänstemän. Jämfört med åren 2010 och 2011 då kommunen fick toppbetyg för service, attityd och tillämpning av lagar och regler, har man nu hamnat i skottgluggen för företagarnas missnöje.

Skövdes näringslivschef Kristina Eklöf håller med Kristian Johansson från Svenskt näringsliv i beskrivningen att det är ”illavarslande omdömen” och ”en väckarklocka” för Skövde som tillväxtkommun i Skaraborg.

– Absolut, det är naturligtvis jätteallvarligt. Vi reagerade redan när vi såg förra årets rankning men vi har inte lyckats vända den trenden. Detta måste givetvis utvärderas vidare, säger Eklöf som ändå inte var oförberedd på kritiken:

– I vårt samarbete med Näringslivsforum, och i andra sammanhang där vi möter företagare, så har de här frågorna ibland kommit upp till ytan. Men enkäten visar att vi har mycket arbete framför oss.

Chefer besöker företag

Till viss del har kommunen redan påbörjat arbetet med att förbättra relationen till näringslivet. Det finns en uttalad politisk vilja att Skövde ska tillbaka till toppskiktet i kommunrankningen och inom kort ska 187 chefer på olika kommunala nivåer ut på företagsbesök i Skövde för att byta kunskap och erfarenheter kring ledarskap.

– Det är stor skillnad på att leda en förvaltning och ett företag. I mötet mellan en ”byråkrat” och en entreprenör är det inte alltid ljuv musik uppstår, om man säger så, menar Kristina Eklöf.

David Seiving, ordförande i Näringslivsforum i Skövde, upplever att kommunen är lyhörd för kritiken och att det generellt finns en bra dialog och initiativförmåga till samarbeten i många frågor. De synpunkter som brukar komma fram rör oftast plan- och byggfrågor som vid nyetableringar eller företag som vill expandera.

– Där har kommunen ansträngt sig för att bli tydligare och förbättra bemötandet, även om det ännu inte gett genomslag i undersökningen. Vi kommer även gemensamt med Svenskt näringsliv att gå på djupet med enkätsvaren för att tillsammans hitta åtgärder som kan ta Skövde uppåt på rankningen igen.