09 maj 2014 16:16

23 jan 2015 15:43

Europadagen firades i stadshuset

Europadagen, som är särskilt aktuell i år, firades med bakelser och förtidsröstning i stadshuset på fredagsförmiddagen.

– Vi träffades i kön till röstningen och bestämde att vi skulle fika tillsammans, säger Lola Olsson.

Hon och Jennie Farrington var helt nya bekantskaper för varandra och fick en trevlig fikastund i stadshuset där kommunen bjöd på napoleonbakelser.

Fika till 200 personer hade dukats upp på förmiddagen, och det var först till kvarn som gällde.

Den 9 maj 1950 föddes Europeiska unionen. Nationalencyklopedin skriver att då presenterades en kommuniké som var ett förslag om att skapa en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna kol och stål som vid denna tid var själva basen för allt militärt inflytande.

Man ville att de medverkande länderna avstod från nationellt ägande av kolet och stålet som nyligen varit basen för ett förödande världskrig. Man ville ha en europeisk federation för att bevara freden.

– Vi träffades i kön till röstningen och bestämde att vi skulle fika tillsammans, säger Lola Olsson.

Hon och Jennie Farrington var helt nya bekantskaper för varandra och fick en trevlig fikastund i stadshuset där kommunen bjöd på napoleonbakelser.

Fika till 200 personer hade dukats upp på förmiddagen, och det var först till kvarn som gällde.

Den 9 maj 1950 föddes Europeiska unionen. Nationalencyklopedin skriver att då presenterades en kommuniké som var ett förslag om att skapa en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna kol och stål som vid denna tid var själva basen för allt militärt inflytande.

Man ville att de medverkande länderna avstod från nationellt ägande av kolet och stålet som nyligen varit basen för ett förödande världskrig. Man ville ha en europeisk federation för att bevara freden.