13 maj 2014 08:00

23 jan 2015 15:44

VM i Brasilien är målet för Sofia

Skövdetjej en av nio finalister i Måleri-SM

Sofia Gumaelius från Skövde är en av nio finalister i Måleri-SM som har chansen att kvalificera sig till VM i Brasilien nästa sommar.
– Det skulle vara enormt stort att få åka dit, säger 21-åringen.

För att kunna ta sig hela vägen till den sydamerikanska kontinenten måste Sofia Gumaelius visa att hon är en Sveriges tre främsta målare vid den stora finalen i Umeå under Yrkes-SM som inleds i morgon. Trion bildar senare ett landslag, ur vilket man väljer ut den slutliga representanten för Sverige i VM nästa år.

– Nu när jag tagit mig till finalen så vill jag vinna. Klart att Brasilien lockar, säger Sofia som får sällskap i finalen av två elever från Kavelbrogymnasiet.

Även Jenny Albertsson, 18 år från Töreboda, och Philip Fredriksson, 18 år från Skara, har tagit sig vidare från de tre kvaltävlingarna inför finalen. Till skillnad mot Jenny och Philip har Sofia hunnit skaffa sig nyttig arbetslivserfarenhet under sina två år som lärling vid Hjoföretaget Magnussons måleri. Hon gör sitt gesällprov senare i år och stortrivs med yrket.

– Jag gillar friheten, att själv kunna planera och styra mitt arbete.

Exotiskt tema

När SLA träffar 21-åringen är hon full färd med att slipa ned och spackla över gamla tapetskarvar i en lägenhet på Norrmalm i Skövde som ska totalrenoveras. Den delen av arbetet är inte fullt så glamorös som den konstnärliga delen, när man får skapa nya rum med färg, tapeter och bilder. Flera av delmomenten i SM-finalen kräver stort tekniskt kunnande, precision och kreativitet. Bland annat ska finalisterna utföra fri dekorationsmålning.

– Tävlingens tema är ”exotiskt” och jag har valt att måla en palm framför en solnedgång. Jag har övat en hel del så jag hoppas den sitter i finalen.

Om du får välja: måla eller tapetsera?

– Tapetsera är helt klart mycket roligare!

För att kunna ta sig hela vägen till den sydamerikanska kontinenten måste Sofia Gumaelius visa att hon är en Sveriges tre främsta målare vid den stora finalen i Umeå under Yrkes-SM som inleds i morgon. Trion bildar senare ett landslag, ur vilket man väljer ut den slutliga representanten för Sverige i VM nästa år.

– Nu när jag tagit mig till finalen så vill jag vinna. Klart att Brasilien lockar, säger Sofia som får sällskap i finalen av två elever från Kavelbrogymnasiet.

Även Jenny Albertsson, 18 år från Töreboda, och Philip Fredriksson, 18 år från Skara, har tagit sig vidare från de tre kvaltävlingarna inför finalen. Till skillnad mot Jenny och Philip har Sofia hunnit skaffa sig nyttig arbetslivserfarenhet under sina två år som lärling vid Hjoföretaget Magnussons måleri. Hon gör sitt gesällprov senare i år och stortrivs med yrket.

– Jag gillar friheten, att själv kunna planera och styra mitt arbete.

Exotiskt tema

När SLA träffar 21-åringen är hon full färd med att slipa ned och spackla över gamla tapetskarvar i en lägenhet på Norrmalm i Skövde som ska totalrenoveras. Den delen av arbetet är inte fullt så glamorös som den konstnärliga delen, när man får skapa nya rum med färg, tapeter och bilder. Flera av delmomenten i SM-finalen kräver stort tekniskt kunnande, precision och kreativitet. Bland annat ska finalisterna utföra fri dekorationsmålning.

– Tävlingens tema är ”exotiskt” och jag har valt att måla en palm framför en solnedgång. Jag har övat en hel del så jag hoppas den sitter i finalen.

Om du får välja: måla eller tapetsera?

– Tapetsera är helt klart mycket roligare!