14 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:44

Rekordhöga hyror väntas i Aspö

Skövdebostäder hoppas kunna pressa byggkostnad

Aspö blir Skövdebostäders dyraste projekt någonsin. Det får genomslag även på hyrorna. Enligt en preliminär kalkyl kommer en normalstor trea att hamna strax under 10 000 kronor i månaden.

Av protokollet från Skövdebostäders styrelsemöte den 28 april framgår att vd:n Dan Sandén redovisat en kalkyl för området där den genomsnittliga hyressättningen uppskattas till cirka 1 500 kronor per kvadratmeter och år. För en trerummare på 77 kvadratmeter skulle det innebära en kallhyra på 9 625 kronor, vilket är drygt tusen kronor högre jämfört med motsvarande lägenhet i nybyggda Käpplunda park.

En tvåa på 65 kvadratmeter skulle enligt samma beräkning ge en hyra i Aspö på 8 125 kronor, jämfört med 7 200 kronor i Käpplunda park. I de äldre fastigheterna på Billingssluttningen räcker de pengarna långt, här kostar en tvåa på 60 kvadrat drygt 4 900 kronor.

Prispress

– Kalkylen för Aspöområdet är ytterst preliminär och innan hyrorna är förhandlade vill jag inte kommentera några siffror alls. Min förhoppning är att vi tillsammans med Peab ska lyckas pressa ned byggkostnaden ytterligare under projektets gång, säger vd:n Dan Sandén till SLA.

Bland annat väntar bolaget på besked om de planerade husen för trygghetsboenden kan ge statligt bidrag.

– Sedan kommer vi jobba mycket med ytorna och skapa lägenheter som blir något mindre utan att det påverkar storlek på kök och badrum för att hålla nere månadskostnaden, för det är den som våra hyresgäster tittar på. Därför blir en jämförelse med Käpplunda park något haltande, menar Sandén.

Frigör bostäder

I Aspö har den ambitiösa ekologiska profilen samt den närliggande vattentäkten bidragit till en högre byggkostnad (totalt 411 miljoner). Annars är det enligt Skövdebostäders vd främst ökade krav på byggnormer som buller, energiåtgång och tillgänglighet som ligger bakom de ökande priserna.

– Jag vill ändå påstå att vi är duktiga på att hålla nere kostnaderna. Vi klarar att bygga för 23 000 kronor per kvadratmeter när många andra i Sverige bygger hyresrätter för 30 000, poängterar Sandén som dock medger att finns en smärtgräns även för bostadsmarknaden i Skövde.

– Absolut, vi är uppe på ganska höga hyresnivåer vid nyproduktion, det är sant. Samtidigt har vi en skyldighet att försörja kommunen med nya bostäder, och varje gång vi bygger nytt så frigörs en mängd andra bostäder för dem som letar efter ett billigare boendealternativ.

Av protokollet från Skövdebostäders styrelsemöte den 28 april framgår att vd:n Dan Sandén redovisat en kalkyl för området där den genomsnittliga hyressättningen uppskattas till cirka 1 500 kronor per kvadratmeter och år. För en trerummare på 77 kvadratmeter skulle det innebära en kallhyra på 9 625 kronor, vilket är drygt tusen kronor högre jämfört med motsvarande lägenhet i nybyggda Käpplunda park.

En tvåa på 65 kvadratmeter skulle enligt samma beräkning ge en hyra i Aspö på 8 125 kronor, jämfört med 7 200 kronor i Käpplunda park. I de äldre fastigheterna på Billingssluttningen räcker de pengarna långt, här kostar en tvåa på 60 kvadrat drygt 4 900 kronor.

Prispress

– Kalkylen för Aspöområdet är ytterst preliminär och innan hyrorna är förhandlade vill jag inte kommentera några siffror alls. Min förhoppning är att vi tillsammans med Peab ska lyckas pressa ned byggkostnaden ytterligare under projektets gång, säger vd:n Dan Sandén till SLA.

Bland annat väntar bolaget på besked om de planerade husen för trygghetsboenden kan ge statligt bidrag.

– Sedan kommer vi jobba mycket med ytorna och skapa lägenheter som blir något mindre utan att det påverkar storlek på kök och badrum för att hålla nere månadskostnaden, för det är den som våra hyresgäster tittar på. Därför blir en jämförelse med Käpplunda park något haltande, menar Sandén.

Frigör bostäder

I Aspö har den ambitiösa ekologiska profilen samt den närliggande vattentäkten bidragit till en högre byggkostnad (totalt 411 miljoner). Annars är det enligt Skövdebostäders vd främst ökade krav på byggnormer som buller, energiåtgång och tillgänglighet som ligger bakom de ökande priserna.

– Jag vill ändå påstå att vi är duktiga på att hålla nere kostnaderna. Vi klarar att bygga för 23 000 kronor per kvadratmeter när många andra i Sverige bygger hyresrätter för 30 000, poängterar Sandén som dock medger att finns en smärtgräns även för bostadsmarknaden i Skövde.

– Absolut, vi är uppe på ganska höga hyresnivåer vid nyproduktion, det är sant. Samtidigt har vi en skyldighet att försörja kommunen med nya bostäder, och varje gång vi bygger nytt så frigörs en mängd andra bostäder för dem som letar efter ett billigare boendealternativ.